Borsa İstanbul Ağustos ayını oldukça iyi bir performansla kapatmaya hazırlanıyor. Özellikle 2. Çeyrek döneme ilişkin karlılığın yüksek gelmesi endeksi destekledi. Hisse bazlı hareketler ön plana çıkarken konjonktürel etkilerden kaynaklı olarak bazı sektörler geri planda kaldı. Ancak genel olarak yükseliş eğiliminin genele yayıldığından ve 3. Çeyreğe ilişkin beklentilerin güçlendiğinden bahsetmek mümkün.
Eylül ayında Fed toplantısı başta olmak üzere oyun kurucu Merkez Bankalarının toplantıları gerçekleşecek. Fed’e yönelik yumuşayan beklentiler gelen verilerle birlikte yeniden şahin tarafa geçmiş durumda. Dolayısıyla küresel piyasalarda yüksek enflasyon, düşük büyüme ve resesyon endişeleri piyasayı domine etmeye devam ediyor. Bununla birlikte Avrupa’daki enerji krizine yönelik çözümsüz senaryolar ile Avrupa Merkez Bankasının yetersiz para politika adımları güçlü risk teşkil etmeye devam ediyor.
Birçok risk unsurlarının aynı anda devam ettiği ortamda Borsa İstanbul pozitif ayrışmaya devam ediyor. Öyle ki, yıl başından bu yana Borsa endeksi %65 getiri getirerek dünyadaki getiriyi solladı. Yılın devamında yüksek getiri oranının sürmesini bekliyoruz. Son dönemde borsamıza artan yabancı ilgisinin daha da artması halinde bu rakam çok daha yüksek yerlere taşınabilir.
- çeyreği ifade eden şirket kar rakamları oldukça kuvvetliydi. Çok güçlü kar açıklayan şirketler oldu. Buna karşın genel yorum olarak şirketlerin finansman gider yükünün arttığını söylemek mümkün. İşte TCMB’nin ticari kredi faizini düşürme hamlesi tam da bundan kaynaklanmakta. Bunun bankacılık endeksinde ne kadar bir etki oluşturacağını göreceğiz. Buna karşın 3. Çeyrek bilanço beklentileri güçlü görünüyor.
Borsa İstanbul’da teknik olarak yükseliş eğilimi beş haftadır sürüyor. Yükselen trend eğilimi de yukarı yönde kırılmış durumda. 2970 seviyesi altında oluşabilecek geri çekilmeleri düzeltme sinyali olarak algılayacağız. Buna karşın düzeltme olsa dahi borsa endeksinde ana yön yukarı. Dolayısıyla geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanılabilir. 19 Ağustos’ta biten 2Ç22 bilançolarla birlikte daha yatay bir piyasa görmemiz mümkün olabilir.
Endekste yükselen trend eğiliminin üst bandı yukarı yönde aşıldı ve yükseliş hızında henüz bir bozulma yok. 2970 seviyesindeki üst bant direncinin aşılması kolay oldu. Bu gibi durumlarda temkinli olmaya devam etmekte fayda var ancak aynı zamanda piyasanın ana yönünün tersine de hareket edilmemesi yararlı olacaktır. Buradan kesin kar realizasyonu gelir gözüyle mevcut pozisyonları terk etmek yanlış bir karar olabilir.
Ancak her yükseliş eğiliminin hız kazandığı ortamda yüksek kredili işlemler daha da riskli konuma geliyor. Bu noktada 2970 seviyesinin altına geçilmesi düzeltme sinyali olarak alınabilir. Düzeltme sinyali geldiğinde yüksek kredili ve vadeli işlemlerde temkinli olmak yararlı olacaktır. Ayrıca ciddi bir yüksek korkusu oluşmuş durumda. Gelebilecek haber akışlarına olan reaksiyonun şiddeti yüksek olabilir. Her gelişme önemli olabilir.