Sakarya’yı kalkındıracak, dünya başkentlerinden birisi yapacak, markalaştıracak projeler yapmaya devam edeceklerini ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, gerçekleştirdikleri projelerle hedeflerinin ötesine geçtiklerini vurguladı.
Sakarya tarım, sanayi ve turizm potansiyeliyle Marmara Bölgesi’nde hızlı büyümesini ve markalaşma çalışmalarını giderek yükselten bir ilimiz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi de ürettiği tüm projelerle Sakarya’nın kalkınmasında ve markalaşmasında yerel yönetim olarak büyük katkılar sunuyor. Bu katkıları ve projeleri Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile konuştuk.
Akıllı şehir ve dijital dönüşüm hedeflerinizden ve projelerinizden söz eder misiniz?
Günümüzde gelişen teknoloji ile hayatımızın pek çok alanındaki değişim ve dönüşümlere şahit oluyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşları olarak bizler de gelişen teknolojiyi yakından takip etmek ve bu teknolojiyi hizmetlerimize entegre edip hizmet kalitemizi artırmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Akıllı şehir ve dijital dönüşüm kapsamında, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığımız altında birçok çalışmamız mevcut.
Biz gelişen teknolojiyi öncelikle çalışma şeklimize entegre ediyor, bunun yanında hemşehrilerimize ulaşırken ve onlara gereken hizmeti sağlarken bu gelişmelerden faydalanıyoruz. Hizmet kalitemizi ve çalışma performansımızı artırıyor; bu sayede maliyetleri azaltıyor, kaynak kullanımını daha verimli hale getiriyoruz.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak kendi yazılımlarımızı geliştiriyor, vatandaşlarımızla iletişimimizi kesintisiz sağlayacak kanallar sağlıyor, hizmetlerimizin güvenli ve kolay şekilde gerçekleştirilebilmesi için E-Belediye hizmetleri sunuyoruz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak küreselleşen dünyada hemşehrilerimizin bu imkanlardan en iyi şekilde yararlanabilmesini ve şehrimizin öncü şehirler arasında olabilmesini sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyor; bunu en iyi şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Gençlik projenizin amacı ve kapsamı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kamu yönetiminde yeni bir yaklaşım olan yönetişim yaklaşımıyla çalışıyoruz. Yönetişim yaklaşımıyla hemşehrilerimizin karar alma süreçlerinde rol alması, yönetimde şeffaflık ve denetim gibi olguların gelişmesini sağlayacaktır.
Bu minvalde özellikle gençlerimizin söz sahibi olması, fikirlerinin karşılık buluyor olmasını önemsiyoruz.
Genç Katılımcı Proje Atölyesi bu anlayış ile hayata geçirdiğimiz projelerden biri. Biz bu proje ile gençlerimizi üretmeye, karar vermeye ve uygulamaya teşvik etmeyi hedefledik.
Gençlerimizin enerjisini, girişimci ruhunu, bakış açısını şehrin geleceğine yansıtmak için projemizi gençlerimize sunduk. Gençlerimizin çalışmaları belli değerlendirmelerden geçti ve sonucunda bir proje hayata geçirilmek üzere yarışmayı kazandı.
Burada bizim için en önemli nokta çalışmaların hayata geçirilebilirliğiydi. Atölyemiz tamamlandı, çalışmalar oylamalardan geçti ve kazanan belli oldu. Şimdi sıra birinci projenin hayata geçmesinde. Çalışmalar projenin en kısa sürede hayata geçmesi için devam ediyor. Ayrıca ‘Genç Katılımlı Proje Atölyesi’ fikir yarışmamız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gençlik ödülü almaya hak kazandı. Kısa süre önce de bu ödülü Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden aldık.
Tarım ve kırsal kalkınma projeleriniz nelerdir?
Göreve geldiğimiz ilk günden beri amacımız Sakarya’yı kendine yeten ve ülkesine katma değer sağlayan bir noktaya getirmekti.
Üretimin her alanında olduğu gibi tarımda da önemli hedeflerimiz ve projelerimiz vardı. Pandemi döneminde hepimiz şahit olduk: Kendi tükettiğini üretemeyen ülkeler çok büyük sıkıntı yaşadılar.
Gelişen ve dönüşen dünyada basit bir şey olarak gördüğümüz gıda sektörünün, aslında ne kadar mühim olduğunu anladık.
Bu minvalde, ithalat ile gıda temininin ülkeye olan maliyetinin yükü sebebiyle ve yediklerimizin sağlıklı olup olmamasına dair şüphelerimiz de göz önüne alındığında tarımsal üretimin bizim için hayati öneme sahip olduğunu; bu alanda önemli çalışmalar geçekleştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
Biz bütün bu sebepleri göz önüne alıyor; şehrimizde tarımsal üretimi arttırmak adına pek çok projeyi hayata geçiriyoruz.
Dünyada örnekleri sayılı olan jeotermal ısıtmalı topraksız tarım ile domates üretimine aralıksız devam ettiğimiz Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’mizi hayata geçirdik. Burada üretim yıl boyunca devam ediyor, hem ülkemizde hem de dünyada pek çok yere satışını gerçekleştiriyoruz.
Çilek Yetiştiriciliği Üretim Merkezi, Fidan Üretim ve Teşhir merkezi, Arıcılık Çiftliği, Manda Çiftliği, Salep- Safran- İstiridye Üretim Çiftliği gibi bu alanda daha birçok projeyi hayata geçirdik.
Üretim merkezlerinde üretimimiz uzmanlar eşliğinde devam ediyor. Aynı zamanda merkezlerimizde hemşehrilerimize istihdam sağlıyoruz.
Tarım Meslek Lisesi projemiz ile gençlerimizin tarımsal üretime yönlendirilmesi, alanda uzmanlaşmaları ve çiftçilerimizin gerekli eğitimi aldıktan sonra üretime devam etmesi uluslararası standartlara uygun üretim hacmini arttıracak.
Arıcılık Çiftliğimizde bu sürecin örneğini hayata geçirdik. Arıcılarımıza gereken eğitimler verildikten sonra, uygun yerlerde üretime başlatıldı. Sadece bununla kalmadık; arıcılarımıza gerekli ekipman desteğini ve pazar alanını da sağladık.
Bu ve bunun gibi pek çok projemizle katma değeri yüksek ürünleri yetiştirmeye, ülke içine gerekli temini sağlamaya ve ihracatını yapmaya devam edeceğiz.
Bu üretimlerin gerçekleştirildikleri alanlar çoğu zaman şehrimizin kırsal bölgeleri. Bu da o bölgelerin kalkınmasına önemli bir fırsat ve katkı sağlıyor.
Tarihi ve kültürel mirası koruma projelerinizden bahseder misiniz?
Sakarya birçok farklı kültürün bir arada yaşadığı; ülkemizin her bölgesinden ve komşu ülkelerden göç almış; bu toplulukların uyum içinde yaşamasına imkân sunmuş bir şehir.
Biz bu farklılıkları bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu zenginlikten beslenmek ve bu farklılıkları muhafaza edip kültürel zenginliği korumak istiyoruz.
Bunun yanında Sakarya’mız tarihin ilk zamanlarından beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Yine coğrafi konumumuz sebebiyle Doğu’dan Batı’ya Batı’dan Doğu’ya geçişlerde şehrimiz önemli bir geçiş noktası olarak kullanılıyor. Bütün bu hareketlilikler şehrimize kültürel ve tarihi bir arka plan sağlıyor.
Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren şehrimizin tarihini ve kültürünü muhafaza etmeye gayret gösteriyoruz.
700 yıllık geçmişe sahip olan Karaca Ahmet Türbesi ve Camii’ni aslına uygun bir şekilde restore ettik. Yine bunun gibi çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Tarihimizi korurken, kültürümüzü de koruyor ve yaşatıyoruz.
Geleneklerin yaşatılması, gençlerimize aktarılması noktasında etkinlik ve atölyeler gerçekleştiriyoruz.
Orta Asya’dan gelip Sakarya bölgesine yerleşen ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynayan şehrimizin kimlik kültürü Manav’lığın gelenek ve göreneklerini muhafaza ediyor, hemşehrilerimize bunları gerçekleştirmede yaşam alanı sağlıyoruz.
Sosyal belediyecilik alanında ne tür projeler üretiyorsunuz?
Dünyanın geçirdiği dönüşüm ve değişim beraberinde her şeyi çeşitlendirdi.
Yönetim bilimlerinde de halkın devletten ve devletin aygıtlarından talep ve beklentileri çeşitlendi.
Halka en yakın yönetim birimi olarak yerel yönetimler yani belediyeler bu konjonktürde büyük görev üstleniyor.
Sosyal belediyecilik dediğimiz yönetim anlayışı belediyelerin klasik hizmetleri olan temel hizmetlerin genişleyerek; kentlerin sosyal yapısına etki edecek eğitim, sağlık, kültür, refah gibi alanlarda da hizmet sunmasını ifade ediyor.
Biz de Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyecilik alanında projeler geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren hemşehrilerimizin çeşitlenen taleplerini karşılamaya devam ediyoruz.
Sosyal adaleti tesis etmek, sosyal donatı alanlarını artırmak, istihdamı arttırmak, kadın kooperatifleri kurmak, dezavantajlı gruplara gerekli imkanları sağlamak gibi pek çok önemli hizmeti sağlıyoruz.
Turizm politikanız kapsamında yürüttüğünüz projeleri konuşabilir miyiz?
“Sakarya sizin eviniz, dünyayı misafir ederiz.” düsturuyla hem dünyayı hem ülkemizi şehrimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Sakarya kültürel zenginliği, coğrafi zenginliği, yeşil alanları, sahilleri gibi pek çok donatı alanı sayesinde önemli bir turizm fırsatı sunuyor.
Turizmi en nitelikli şekilde tesis ederek şehrimize önemli bir katma değer sağlıyoruz. Gelir etkisi, istihdama katkısı, döviz getirme etkisi gibi ekonomik etkileriyle hizmetlerimize çok önemli bir kaynak oluşturuyoruz.
Acarlar Longozu, Poyrazlar Gölü, Maden Deresi, İl Tabiat Ormanı, Sakaryapark, Ormanpark, Millet Bahçesi gibi pek çok önemli noktada iyileştirme çalışmalarımızı tamamladık. Bu alanlar şehrimizi cazibe merkezi haline getiriyor.
Yine Bisiklet Şehri, Spor Şehri, Tarım Şehri olarak pek çok şampiyonaya, müsabakaya, fuarlara ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın her yerinden çok başarılı sporcuları ve spor severleri şehrimizde ağırlıyoruz. Bu hizmetler aynı zamanda turizm kalemine önemli fayda sağlıyor.
Ülke içi ve ülke dışı öğrenci hareketliliklerine destek veriyoruz. Öğrencilerimiz için gerçekleştirdiğimiz gezilerle şehrimizi tanıtıyoruz. Şehir dışından gelen öğrencileri ağırlıyor, şehrimizin en güzide yerlerini gezmelerine imkân sağlıyoruz.
Biz turizmi önemli bir gelir kalemi olarak kullanıyoruz fakat aynı zamanda gelenek ve kültürümüzün önemli parçası olan misafirperverliği de en iyi şekilde temsil ediyoruz.
Ulaşım ve altyapı yatırımlarınız konusunda neler söyleyebilirsiniz? Sakarya altyapı sorunlarını tamamen aştı diyebilir miyiz?
Şehrimizin coğrafi koşulları, toprağın yapısı sebebiyle altyapı konusu bizim için çok önemli.
Şehrimizi her yönüyle tanıyor, projelerimizi planlarken şehrimizin koşullarını ilk madde olarak göz önünde bulunduruyoruz.
Altyapı çalışmalarında çok önemli hedeflerimiz vardı. Bu hedefler doğrultusunda ve süreç içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlara binaen çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
Göreve geldiğimiz andan itibaren ulaşım ve altyapı çalışmalarımıza başladık. Üç buçuk yılda dev yatırımlar gerçekleştirdik. Şehrimizin birçok bölgesinde altyapı çalışmalarını büyük oranda tamamladık.
En zor şartlarda dahi ulaşımın sağlanabilir olmasını hedefledik ve bu hedef doğrultusunda hizmetlerimizi gerçekleştirdik. İlçe, mahalle ve köylerimizin ulaşımında çalışmalarımızı önemli oranda tamamladık. Çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Biz görevimiz sürecinde şehrimize en iyi şekilde hizmet etme düşüncesinden öte, şehrimizin geleceğine de yatırım yapmayı hedefliyoruz.
Altyapı çalışmaları maliyeti yüksek olan çalışmalardır. Bu çalışmaları en doğru şekilde yapıp altyapı ve ulaşım sorunlarını uzun vadede çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz.
Hedefleriniz açısından üç yıllık icraat döneminizi değerlendirebilir misiniz?
Göreve geldiğimiz Nisan 2019’dan günümüze kadar Sakarya’mızı her alanda geleceğe güçlü taşımak ve gelecek nesillere daha iyi yaşam alanları sunmak adına ilk gün ki heyecan ve gayretle çalışıyoruz.
Biz bu şehrin evlatları olarak Sakarya’mızı yakinen tanıyoruz. Hedeflerimizi bu doğrultuda şehrimizin ihtiyaç ve sorunlarına binaen belirlemiştik. Göreve geldiğimiz andan itibaren de bu hedefleri hayata geçirmek üzere projelerimizi hazırladık. Çalışmalarımıza başladık.
Süreç içerisinde değişen ihtiyaç ve talepleri de göz önüne alarak şehrimize hizmet ediyoruz.
Üç buçuk yıllık görev sürecimizde hedeflerimizin büyük çoğunluğunu hayata geçirdik. Bunun yanında, süreç içerisinde gelişen durumlara göre projelerimizi arttırdık, çeşitlendirdik.
Dünyayı sarsan Pandemi Dönemine denk gelen görev sürecimizde dahi hizmetlerimize devam etmeye gayret ettik. Bu dönemin özel ihtiyaçlarına binaen proje ve hizmetlerimizi sürdürdük.
Tarım ve spor başta olmak üzere, sanayide, turizmde, eğitimde, kültürde, sosyal belediyecilikte hedeflerimizin ötesine geçtik ve pek çok projeyi gerçekleştirdik.
2020-2024 yılı Strateji Planımız doğrultusunda hizmetlerimizi hayata geçirmeye devam ediyor; performans programı üzerinden hedef- uygulama takibini yapıyoruz.
Görevimizin son anına dek Sakarya’mızı kalkındıracak, dünya başkentlerinden birisi yapacak, markalaştıracak projeler yapmaya devam edeceğiz.
2022 yılında proje hedeflerinize ulaşabildiniz mi?
2022 yılında da göreve geldiğimiz ilk andaki heyecan, bilinç ve gayretle hizmetlerimizi sürdürdük.
Bisiklet Şehri olarak ağustos ayı boyunca dünyanın önemli yarışlarına, şampiyonlarına ev sahipliği yaptık.
Spor Şehri olarak pek çok farklı branşta turnuva ve müsabakalara ev sahipliği yaptık.
Tarım Şehri olarak çeşitli bitki, tarım ürünleri fuarlarına ev sahipliği yaptık.
Sanayi ve bilimde devletimiz ve özel sektör temsilcileri ile pek çok projeyi hayata geçirdik, desteklerimizi sürdürdük.
Sakarya için 2022 yılında da gündüz gece demeden çalışmaya ilk günkü aşk ile devam ettik, ediyoruz.
2023 yılı hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir?
Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren amacımız Sakarya’mıza en iyi şekilde hizmet etmek, şehrimizi kalkındırmak ve yaşam kalitesini arttırmaktı. Bu hedefler doğrultusunda ekiplerimizle gayretle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.
2023’te de hem şehrimiz hem de ülkemiz için çalışacağız. Sanayide ve tarımda üretim hamleleri ile ülkemizi ve şehrimizi kalkındıracağız.
Sosyal hizmet projelerimizin yanında ekonomik anlamda yapacağımız yatırımları arttırmayı ve katma değer sağlamayı hedefliyoruz.
Yurt içinde gerekli talepleri karşılamak, yurt dışına ihracatı arttırmak bizim 2023 için en önemli planlarımızdan.
2023 Genel Seçimlerinde ülkemiz için partimiz ve teşkilatımızla gayretle çalışmaya devam ederken, şehrimizin için de projelerimizi çeşitlendirmeye ve hayata geçirmeye devam edeceğiz.