Borsa İstanbul’da alıştığımız dinamiklerin dışında hareketler yaşıyoruz. Daha önce gün içi işlemlerde bu kadar fazla tavan yapan işlemlere alışık değildik ya da gün içinde önce taban yapan sonra tabandan tavana gider şirket hareketlerine hiç alışık değiliz. Bu bizim normal işlem yapma alışkanlığımızda yok. Ya da yoktu demek daha doğru olur. Enflasyonist ortamla birlikte getiri arayışı daha kıymetli oldu. Bu getiri arayışına ise en iyi cevap veren mecra şu an rakipsiz olarak Borsa İstanbul. Başka bir değişle enflasyona karşı yatırımlarımızı koruyabileceğimiz yer tek başına Borsa. Bu durum borsa endeksine talebi artırırken son dönemde borsadaki yatırımcı sayısının 3 milyona ulaştığına yönelik haberler okuduk. Ayrıca, halka arzların yeniden başlaması borsaya olan talebi daha da canlandırdı diyebiliriz.
Borsa endeksinde yükselen hisse senetlerini birkaç kategoride değerlendirebiliriz. Haber bazlı yükseliş eğilimde olanlar. Geçtiğimiz günlerde yatırım kararı açıklayan Ereğli buna en iyi örnek olarak gösterilebilir. Bununla beraber Tüpraş’ın açıkladığı kap haberi ile birlikte yükseliş eğilimi hızlanmıştı. Dolayısıyla haber akışının hisse bazlı hareketlerde ön planda olduğunu izliyoruz. Enerji sektöründeki şirketlerde de haber bazlı etkinin ön plana çıktığından bahsetmek mümkün olabilir.
Diğer bir yandan 3Ç22 bilanço döneminden sonra 4Ç22’ye yönelik oluşan beklentiler hisse bazlı hikayeyi de beraberinde getirebiliyor. Buna yine Tüpraş’ı örnek gösterebiliriz. Güçlü 3Ç dönemden sonra 4Ç’de de beklentiler güçlenmiş görünüyor. Türk Traktör de bunlara bir başka örnek olarak gösterilebilir.
Başka bir kategori ise sektörel rüzgarın ne tarafa doğru estiği. Burada ise enerji sektörü pozitif ayrışmaya devam ediyor. Yüksek seyreden elektrik fiyatları şirket büyümelerini destekleyen bu sektör hisselerinde yükseliş eğilimi hız kazandı. Buna karşın demir çelik ve beyaz eşya sektöründe konjonktür etkilerden dolayı daha yavaş bir eğilim oluştu.
Bir diğer yandan yatırımcıların borsaya olan ilgisi oldukça yüksek. Yeni katılan ve borsaya çok aşina olmayan yatırımcıların endeksteki geri çekilmelerde panik yaptıklarını ve hızlı karar aldıklarını söylemek mümkün. Bu da panik satışlarını hızlandıran bir etki. Buna karşın şimdilik ana yönünün yukarı olmaya devam ettiğini ve geri çekilmelerin sınırlı kaldığını söylemek mümkün. Endekste daha önce tavan yapan hisselerin ekside olması ya da eksiden hızla artıya geçmesi kafaların karışmasına neden olmakta. Hızlı pozisyon değişiklikleri göze çarpıyor ancak şimdilik borsa endeksindeki getirilerin önüne geçecek bir hikaye ya da enstrüman bulunmuyor.
Borsa endeksinde 5100 seviyesini teknik direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu seviyesinin üzerinde oluşan ilecek iki gün sonu kapanışında endeksteki yükseliş hızı daha da artabilir. Buna karşın 5100 yakınlarından kar satışlarının gelmesi halinde yükseliş hızı yavaşlayabilir. Bu anlamda 4680 seviyesindeki destek bölgesinin çalışıp çalışmayacağı önemli olacak. Endekste daha derin bir düzeltmenin olması halinde ise 4400 seviyesi altında kısa vadeli riskli pozisyonların ya da kredili işlemlerin pozisyon azaltılmasında ya da pozisyon sonlandırılmasında fayda olabilir.