Borsa endeksi yılın başından bu yana %19 düşüş yaşadı. Buna karşın hisse özelinde hissedilen düşüşler çok daha fazla. Örnek olarak bankacılık endeksi 2023 yılbaşından bu yana %23 geri çekildi. Bazı sektörlerde ise kayıplar %30’un üzerini buldu. Bu da hisse bazlı olarak %40 – %50 gibi düşüşleri beraberinde getirdi. Yatırımcılar bu yıl Borsa İstanbul’dan umduğunu bulamadı diyebiliriz.
Seçim şimdiye kadar Borsayı baskılayan önemli bir unsur oldu. Hem pozisyon alma iştahını zedeledi hem de yan ekonomi politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan alternatif yatırım araçlar endeksteki ilgiyi dağıttı. Kur Korumalı Mevduat büyüklüğü 12 Mayıs ile son bulan haftada artış ivmesi devam etti. Seçim öncesindeki haftada 144 milyar TL’lik giriş kaydedildi. Toplam mevduat 2,35 trilyon liraya yükseldi.
Dolar cinsinden bakıldığında ise 120 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldı. TCMB’nin aldığı önlemler ve teşviklerle birlikte KKM’ye ilgi artmaya devam ediyor. Seçimlerin ikinci tura kalması ile birlikte döviz kurunda yaşanabilecek ani hareketlere bağlı olarak mevduat sahipleri KKM’yi daha yoğun şekilde tercih etmeye devam ediyor. Bununla birlikte mevduat faizlerinin %30’un üzerine çıkmasıyla bu tarafa ilginin kaydığını söylemek mümkün. Doların yükselebileceğine yönelik beklenti yatırımcının bir kısmını TL bazlı altına da çevirmiş durumda.
Seçimin birinci turu piyasada ikinci tur beklentisini şekillendirdi. Piyasa mevcut hükümetin devamını ve bunun sonucunda mevcut ekonomi politikaların benimsenmeye devam edeceğine yönelik bir fiyatlama içinde. Şayet Millet İttifakının seçim ipini göğüslemesi halinde ise daha ucu açık bir iyimserlikten bahsetmek mümkün olacak. Böyle bir durumda bankalar ve holdinglerin hızlı bir alım dalgasına girmesi sürpriz olmaz.
Bununla birlikte yabancı fonların girişlerini görebiliriz. Bu da borsadaki hacimsiz havayı dağıtabilir ve yeni bir hikâye oluşumuna önemli biz zemin hazırlayabilir. Bu senaryoda Ortodoks ekonomi politikalarının benimsenmesi yabancı yatırımcının ilgisini çekecektir. Liralaşmayı desteklemek adına yapılan makro ihtiyati tedbirler ekonomideki istikrar ve güveni zedelediğinden bahsetmek mümkün. Dolayısıyla ekonomi politikalarında oluşabilecek istikrar ve doğru yönlendirme bozulan dinamiklerin normalleşmesini destekleyebilir.
Seçim sonrası pazartesi günü seçim belirsizliğinin bitmesini olumlu karşılayan bir piyasa olabilir. Mevcut ekonomi politikaları sınırlı iyimserlik getirebileceği gibi değişimi odaklayan yeni ekonomi politikaları daha ucu açık bir iyimserlik sağlayabilir.
Borsada daha baskı oluşacağı senaryoda 4150 seviyesine doğru satışların hızlanması beklenebilir. Buna karşın orta ve uzun vadede bu seviyelerin alım fırsatı sunmasını bekleriz. Buna karşın 4840 seviyesinin üzerinde bir tutunma sağlanması halinde ise endeksin önümüzdeki günlerde 5000 seviyesine doğru yükseliş ivmesi sağlaması mümkün gibi görünüyor.
Seçim sonucunun milletimiz için hayırlı olmasını dilerim.