Sürücüsü olmayan taksiler, drone ile sipariş edilen pizza, biz evde yokken evimizi süpüren robot ya da online olarak gerçekleşen doktor muayeneleri… Evet artık dijital bir çağda yaşıyoruz. Bugün günlük yaşantımızda gerçekleştirdiğimiz birçok aktiviteyi internet üzerinden yapmak hem çok kolay hem de uygun maliyetli. Özellikle pandemi ile başlayan bu gelişim son yıllarda daha da hızlandı. Hemen her sektör bu sürece kendini adapte etmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bunda en başarılı olan sektörler arasında ise eğitim geliyor. Çünkü gelişen dünyada bilgiye erişim artık çok kolay. Eğitimde bu sürece en büyük katkıyı devlet yapıyor. Başta EBA TV olmak üzere gerçekleşen büyük yatırımlar eğitimde geleceğin artık bu alanda şekilleneceğinin de bir göstergesi.
Günümüz Türkiye’sinde herhangi bir dijital platformu kullanmayan öğrenci neredeyse parmakla sayılacak kadar az. Bu durum eğitim sektörü için yeni bir dönemin kapısını açtı. Yabancı dil eğitim platformlarından, online etüt merkezlerine, okul otomasyon programlarından, online sertifika programlarına kadar birçok dijital platform eğitim dünyasının olmazsa olmazları haline geldi.
Eğitimde dijital çağ kelimesi aslında sadece ‘ders’ olarak da algılanmamalı. Bugün okul öncesinde olan bir çocuğunuz varsa onun servisinin evinize yaklaştığını telefonunuza bildirim olarak göndermek ile okulda yemeğinin ne kadarını yediğini bilmek de dijital dünyanın eğitim alanında sağladığı avantajlardan sadece bir kaçı…
Akademik destek avantajı: Dijital dünyanın akademik açıdan öğrencilere sağladığı destekler ise yazımızın en önemli kısmını oluşturuyor. Çünkü öğrencinin hangi konuda eksiği olduğunu tespit etmek ve buna uygun çözümü saniyeler içinde oluşturmak dijital dünyanın bize sunduğu en önemli avantajlardan birisi.
Özellikle dijital eğitim platformlarında yer alan canlı dersler, konu anlatım videoları, soru çözüm videoları ve detaylı karneler hem öğretmenlerin, hem öğrencilerin, hem de velilere akademik eksiklikleri görme ve tamamlama konusunda büyük olanaklar sunuyor.
Her zaman ve her yerde eğitim: Zamandan ve mekândan bağımsız eğitim almak artık herkes için mümkün. Tatilde, yazlıkta, otelde, tarlada, bahçede, yolculukta, gece ve gündüz, hafta içi ve hafta sonu fark etmeksizin ders dinlemek, soru çözmek, kısaca eğitime her şekilde ve her koşulda devam etmeyi dijital eğitim platformlarının bize sunduğu kolaylıklar arasında sayabiliriz.
Eğitim kurumları için de avantajlı: Öğrenci ile alakalı her konu başlığını görmek, yoklama almak, ödev vermek ve ödevi kontrol etmek, kişiye özel ödev hazırlamak, sınav sonuçlarını raporlayabilmek için birkaç tuşa basmak yeterli. Böylece öğretmenlerimiz öğretimin yanında eğitime de daha fazla zaman ayırabiliyor.
Sınav sonuçlarına anında erişilebiliyor: Öte yandan sınav sonuçları öğrenciden daha önce eve gidiyor. Yani veliler sınav sonuçlarını çok kısa zamanda öğrenebiliyor. Bunun yanında veliler çocukları ile ilgili tüm bilgilere de kolaylıkla ulaşabilirken, hazırlanan detaylı karneler sayesinde çocuklarının durumu hakkında gerekli bilgileri öğrenebiliyorlar.
Kısacası hayatımıza yeni girseler de gelişimleri açısından oldukça önemli bir yol kat eden dijital eğitim platformlarının önümüzdeki süreçte gündemimizde daha çok yer alacağı kesin…