
Ocak ayı içerisinde açıklanan makroekonomik verilerde fiyatlamalarda etkili oldu. Açıklanan ABD enflasyonu 2023’ün son ayında beklentiden hızlı arttı ve Fed’in yakında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki piyasa beklentilerini sekteye uğrattı. ABD TÜFE Aralık ayında yıllık yüzde 3,4 artış kaydederek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Aylık TÜFE de yüzde 0,3 ile yüzde 0,2’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti. Fed yetkililerinin hala temkinli tutumlarını korudukları dikkati çekse de, para piyasalarındaki fiyatlamalarda büyük ihtimalle bankanın mayıs ayından itibaren faiz indirimlerine başlayabileceği tahmin ediliyor.
Ay içerisinde ABD’de bilanço sezonu dört büyük banka ile başladı. Sonuçlar piyasa beklentilerinden daha olumsuz performansa işaret etti. ABD’de JPMorgan, BofA, Citigroup ve Wells Fargo 2023’ün son çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. ABD’li Wells Fargo’nun net kârı dördüncü çeyrekte maliyetlerin azalmasıyla arttı fakat banka 2024’teki net faiz gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 7 ila yüzde 9 daha düşük olabileceği konusunda uyardı. Wells Fargo dördüncü çeyrekte 3,45 milyar dolar, yani hisse başına 86 sent kâr açıkladı. Bankanın geçen senenin aynı dönemindeki kârı 3,16 milyar dolar, hisse başına kârı ise 75 sentti. JPMorgan Chase & Co. üst üste yedinci çeyrekte de rekor net faiz geliri elde ederek ABD bankacılık tarihinin en kârlı yılını geride bıraktı. ABD’de Aralık ayında aylık tüketici enflasyonu yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Yıllık artış ise yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. Beklenti aylık artışın yüzde 0,2 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 3,2 olarak belirlenmişti. Kasım ayında aylık enflasyon yüzde 0,1; yıllık enflasyon yüzde 3,1 olarak gerçekleşmişti. Çekirdek göstergelerde ise yıllık bazda ılımlı da olsa yavaşlama görüldü. Veriler barınma, elektrik ve motorlu araç sigortalarında fiyat artışına işaret etti. İkinci el otomobil fiyatları ikinci ay üst üste artarken bu kalemde düşüş beklentileri gerçekleşmemiş oldu. Fiyatlamalara baktığımızda ise ABD endekslerinde, ABD tahvillerinde ve DXY endeksinde pozitif seyir etkili oldu.
Avrupa’da karışık bir seyir öne çıkarken Euro Bölgesi’nde ekonomik güven 3. ayda da iyileşti. Bu iyileşme, bölge ekonomisinde ılımlı toparlanma olabileceği beklentisini artırdı. Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı veriye göre Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi Aralık’ta nihai 96,4’e yükseldi. Bu, Mayıs’tan beri görülen en yüksek seviye oldu. Kasım ayı verisi de 93,8’den 94’e revize edildi. Agresif parasal sıkılaşma, Çin’de zayıf büyüme ve enerji krizi Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere neden oldu. Euro Bölgesi’nin nihai enflasyonu ise aralık ayında yüzde 2,9 ile beklentilere paralel açıklandı. Eurostat verilerine göre, enflasyon aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyon önceki yıla göre yüzde 3,9 ile beklentilere paralel yükseldi. Çekirdek enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,3 artış gösterdi.
İç tarafta ise Bist100 endeksinde fiyat hareketlerine baktığımızda alım iştahında artış ve görece yüksek hacimli bir ay gerçekleşti. Bankacılık endeksinde pozitif fiyatlamalar izledik. Bilanço döneminin yaklaşması ile büyüme döneminde yükseliş gösteren şirketler yerine sıkılaşma süreci ile birlikte gelir esnekliği olan, nakit tarafta problemi olmayan şirketler ön plana çıkabilir. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye’nin CDS’i son altı ayda yaklaşık 400 baz puan gerileyerek 300 baz puan seviyesinde devam ediyor. Türk lirası varlıklara yabancı yatırımcı ilgisini yansıtan CDS düşüşü, devam eden jeopolitik risklere karşın TCMB’nin dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları, Türkiye’nin dış finansmana erişimi artırmayı sürdürmesi, yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerden olumlu sinyallerle birlikte devam ediyor.