İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin vergi prensipleri ile uyuşmadığını, özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız vergi oluşturacağını açıkladı.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağı net bir şekilde görülmektedir.
Hükümetimiz tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Programın sabırla ve başarıyla adım adım ilerlediği böylesi bir dönemde; sanayicimizin finansal kısıtlar ve zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek daha da zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle verdikleri mücadeleye karşın bu programın en büyük yükünü çektikleri unutulmamalıdır.
Bu nedenle; ülkesine ve ülkesinin geleceğine güvenip, karşılığı bu boyutuyla ancak orta ve uzun vadede alınacak olan yatırımların bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olmasının, vergi prensipleri ile uyuşmadığını düşünüyorum.
Kaldı ki yaz aylarının tam ortasında bulunmamız münasebetiyle gerek mali müşavirlerin gerekse muhasebe kadrolarının yılın bu en sıkışık dönemlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapmaları da mümkün görünmemektedir.
Dolayısıyla yılın bu en hassas döneminde getirilecek böyle bir yükün, böyle bir uygulamanın, Maliye tarafından hedefine ulaşıp ulaşmayacağına dair de şüphelerimiz bulunmaktadır.
Reel sektörün içinden geçmekte olduğu zorlu koşullar düşünülerek; karşılaştığımız enflasyon muhasebesinin tüm yönleriyle gözden geçirilerek sanayicimizi rahatlatacak bir aklı selim kararın beklentisi içinde olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.
YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ…
Yerel yönetimler gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka götürülmesinde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle halkın yönetime katılımının ilk aşamasıdır. Yerinde alınan kararlar hizmetlerin etkin yürütülmesine de olanak sağlamaktadır.
İstanbul gibi Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini barındıran, farklı kültür ve demografik yapıya sahip devasa bir kentin, bir metropolün yönetilmesinin kolay olmadığının farkındayız. Bu zorlukların üstesinden gelmek ise bugünün modern dünyasının en etkin çalışma modeli olarak gündeme gelen “iş birlikleri” ile ancak mümkün görülmektedir.
Bu bağlamda gerek İstanbul Planlama Ajansı’nda ve gerekse İBB Afet Koordinasyon Merkezi AKOM ve Enstitü İstanbul/İSMEK’te bazı projelerde iş birliği içinde olduğumuz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nu, Odamızın önemli etkinliklerinden Meslek Komiteleri Ortak Toplantımızda ağırladık.
“İstanbul’un Gelecek Vizyonunda Sanayimizin Yeri, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” gündem maddesi ile gerçekleştirdiğimiz ve ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda okuyabileceğiniz Meslek Komiteleri Ortak Toplantımızda da söylediğim gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul’la ilgili gelecek vizyonunu, önemli bir paydaş olarak değerli bulduğumu burada da ifade etmek istiyorum. Bu anlayış eşliğinde geçen ay gerçekleştirdiğimiz, Sayın İmamoğlu ile birlikte sanayicilerimizin de görüş ve değerlendirmelerine sahne olan toplantımızın başarılı ve verimli geçtiğini düşünüyorum.
Hayata geçirdiğimiz bazı projelerimizin takibi açısından geçen ay gerçekleştirdiğimiz önemli bir etkinlikten de burada bahsetmek istiyorum. Kısaca hatırlatacak olursam, haziran ayında Meclis Üyelerimiz ile birlikte Şırnak ve Hakkari’yi kapsayan bir seyahat gerçekleştirmiştik. Bu seyahat sırasında Şırnak Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ve Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul’da 5 yıldır örnek bir proje olarak uygulamakta olduğumuz İSO Mesleki Eğitim ve İşbirliği Protokolü-İSO MEİP protokolü imzalamıştık. İşte bu protokol kapsamında, çalışma arkadaşlarımız İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Mücahit Yentür ile birlikte Şırnak’a giderek ilgili birimlerle ilk ortak çalışma toplantısını yaptı. Bu projenin de tıpkı İstanbul’da olduğu gibi Şırnak, çevre il, ilçelerinde meslek liseleri ve mesleki eğitimde fark yaratacağını düşünüyorum.
Geçen ayki Meclis toplantımızı bir konuk olmadan “Ekonomik Durum ve İstihdam Politikaları: Ülkemizin ekonomik durumu, enflasyon, işsizlik, ekonomik büyüme stratejileri ve yeni vergi düzenlemeleri” ana gündemiyle gerçekleştirdik. Ekonomide bugün içinden geçtiğimiz sürecin nedenleri üzerine görüş ve değerlendirmelerimizi ortaya koyduğumuz, Meclis Üyelerimizin de çözüm odaklı katkı sunduğu temmuz ayı Meclis Toplantımızın verimli geçtiğini düşünüyorum. Ağustos ayının hepimiz için sağlık ve huzur içinde geçmesini temenni ediyorum.