Bu yıl yüzde 5-7 dolayında büyümeyi öngördüklerini dile getiren Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, planlanan yatırımların tamamlanmasının ardından çift haneli büyüme rakamlarına ulaşacaklarını vurguladı.
Kanatlı eti sektörü gerek istihdam ve gerekse yarattığı katma değerle önemli sektörlerimizden biri olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin kanatlı eti sektöründe sahip olduğu potansiyel ile dünya oyuncusu bir ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca ile sektörün geleceğini ve Beypiliç’in hedeflerini konuştuk.
Hedefleriniz açısından 2019 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2018 yılının Ağustos ayındaki spekülatif kur atakları ve ekonomik gelişmeler sonrası yaşanan belirsizlik yüzünden 2019 yılına hedef koymakta zorlandık. Maliyetlerimiz bir anda %60 seviyelerinde yükseldi. Kısa zamanda toparlanarak 2019 yılı üretimimizi bir önceki yıl seviyelerinde tamamladık.
İhraç pazarlarında güncel durum nedir? Kısa dönemde yeni pazarlara girebilecek misiniz?
Zaman zaman sınır bölgesinde farklı nedenlerden kaynaklanan olumsuzluklar yaşıyoruz. İhracatımızın büyük bölümünü Irak’a gerçekleştiriyoruz. Mevcut pazarları büyütürken yeni pazarlara da ticaret yapabilme çabası içerisindeyiz. Önemli hedeflerimizden birisi olan Çin pazarına girmek için bürokratik işlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz.
2020 yılında ürün gamınız nasıl şekillenecek? Bu yıl ne tür yenilikler sunacaksınız?
Son 20 yılda hem nüfus artışı hem de beyaz ete artan talep doğrultusunda sektörün üretimi ve kişi başı tüketim her geçen sene artmaktadır. Bu duruma paralel olarak firmamız ürün yelpazesi de zaman içinde genişlemiştir. Piliç etinde; bütün, kanat, göğüs ve but ürünleri olmak üzere dört ana sınıflandırma ile birlikte işlenmiş ve ileri işlenmiş ürünlerle tüketicimize oldukça geniş yelpazede çeşitlilik sunmaktayız. Önümüzdeki yıllarda da özellikle parça ürünlerle işlenmiş ürünlerin payını artırma çabalarımızı sürdüreceğiz.
Yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üretimimizi, kapasitemizi de zorlayarak en üst seviyede sürdürüyoruz. Yeni yatırım projelerimizi de önümüzdeki yıllarda tamamlamayı planlıyoruz. Saatte 30.000 adet kesim kapasiteli yeni kesimhane projemizin temelini 2020 yılında atarak başlatacağız. Bu projemizin toplam yatırım tutarının, yan tesisler de dahil 100 milyon Avro dolayında olmasını bekliyoruz.
Bu yatırım paketimizin en önemli özelliği ise tüm yatırımlarımızın çevreye çok duyarlı olması ve tamamında sıfır atık ilkesinin ön planda tutulmasıdır.
Türk insanının sağlıklı beslenebilmesinde piliç etinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Kırmızı et üretiminin azalması ya da artmaması, kırmızı et fiyatlarının sürekli artması piliç etinin önemini her geçen gün daha da artırıyor. Piliç etini, sağlıklı ve uygun fiyatlı olarak tüketicilere sunmayı sürdürerek talebi her geçen gün daha da artıracağımızı biliyor, yatırımlarımızı da buna göre planlıyoruz.
Küresel ticaret koşullarını firmanız ve kanatlı et sektörü açısından nasıl görüyorsunuz?
Dünya sorunlarla boğuşuyor… Artan dünya nüfusu ile beraber oluşan iklim değişiklikleri, yaşanan savaşlar, önüne geçilemez kronik gıda yoksunlukları ile başa çıkılmaya çalışılıyor. Bu süreçlerden geçen dünyamızda; 815 milyon kişinin yetersiz, 161 milyon çocuğun ise dengesiz beslendiğini biliyoruz. Bizler de bu gerçeklerden yola çıkarak önümüzdeki 10 yıllarda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunun en önemli gündem maddesi olacağının bilinciyle geleceğe hazırlanıyoruz. Gerek Dünya gerekse ülkemiz kanatlı eti sektörü, yakın gelecekte nüfus artışı ile oluşacak et talebini karşılayacak potansiyele sahiptir.
Türkiye, kanatlı eti sektörünün sahip olduğu potansiyel ile dünya oyuncusu bir ülke konumundadır. Bugün geldiğimiz noktada; yıllık cirosu yaklaşık 5 milyar dolar olan sektörümüz, 15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte dolaylı olarak 3 milyon kişinin geçimini sağlamaktadır. Yoğun istihdam gerçekleştiren ve tarımı destekleyen yapısıyla Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayan sektör; piliç eti üretiminde dünyada 8’inci, kanatlı üretiminde ise dünya ticaretinde 5’inci sırada yer almaktadır.
Tarım ve Orman Bakanı Bakan Dr. Bekir Pakdemirli’nin sunduğu Tarım Orman Şurası Eylem Planı “Gıdada Bilgi Kirliliğinin Önlenmesi” başlıklı maddesini nasıl yorumluyorsunuz?
Yazılı ve görsel medyada yer alan ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, ancak netice itibariyle toplumda bilgi kirliliğine neden olan açıklamalar, sektörümüze ciddi zararlar vermektedir. Bu durum yalnız sektörümüzle sınırlı kalmamakta, gıda üreten her sektörü de kapsamaktadır. Bilgi kirliliği yaratanların pek çoğu bilimsellikten uzak demeçler vermektedir. Bu kişiler yaptıkları açıklamaları araştırma gereği bile duymamakta, bilim adamlarının eleştirilerini hiç dikkate almamaktadır. Bu konuda Sayın Bakanımızın açıklamalarını çok değerli buluyor ve 2020 eylem planı içerisinde olmasını son derece isabetli olduğunu düşünüyorum.
2020 yılına ilişkin hedef ve öngörüleriniz nelerdir?
Bu yıl yüzde 5-7 dolayında büyümeyi öngörüyoruz. Planladığımız yatırımlarımızın tamamlanmasını takiben çift haneli büyüme rakamlarına ulaşarak üretimimizi sürdürmeyi planlıyoruz.