İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
PİYASAYA UZUN VADELİ BAKANLAR KAZANACAK!
Korona virüs salgını başladığından bu yana finansal piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaşandı. Küresel borsalar %30-40 arasında düşüşler yaşarken, hisse senetlerinde bu düşüş %50-70 arasında değişen oranlarda gözlendi. Geldiğimiz noktada Mart ayındaki o panik satış havasının geride kaldığını ve piyasalarda daha sakin seyirlerin olduğunu izliyoruz.
Açıklanan büyük teşvik paketleri ve merkez bankalarının parasal gevşeme adımları herhalde şu ana kadar gördüğümüz en büyük adımlar olarak nitelenebilir. Şu anda piyasaların tek ihtiyacı olan virüs ile ilgili vaka sayılarındaki azalma ve kontrol altına alınma konusunda somut bir haber. Piyasalarda buna yönelik haberler gelmeye başlaması durumunda toparlanmanın güçlü olması beklenebilir.
Bunun işaretlerini ise alıyoruz. Devlet başkanları teker teker Mayıs ayından itibaren kontrollü bir şekilde normalleşmenin başlayacağının sinyallerini veriyor. Piyasalarda Haziran ayından itibaren normalleşmenin daha artacağına yönelik beklentiler artmış durumda. Bu beklentiler piyasa fiyatlamalarının daha güçlü olmasını ve en kötünün geride kaldığı yönündeki algıların güçlenmesini sağlıyor.
Ancak finansal piyasalarda bunu şimdilik hisse senedi piyasalarında hissediyoruz. Zaten en önce tepki veren piyasalar her zaman hisse senetleri olmuştur. Önce en kötüyü satarlar ardından olumlu beklentileri satın alırlar. Henüz ABD Tahvillerinde, altında veya Euro/dolar paritesinde dolara karşı sığınma ihtiyacının halen devam ettiğini görmekteyiz.
Virüs gelişmeleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1.3 seviyelerinden %0.60 seviyelerine kadar geriledi. Bu piyasaların ABD dolarını güvenli liman olarak tercih etmesinin sonucu olarak ortaya çıktı. On günlerde hisse senedi piyasalarındaki toparlanmanın henüz faiz tarafına yansımadığını görmekteyiz. Piyasalarda halen ABD dolarına yönelik ilgi devam ediyor. Aynı şey uzunca süredir içeride DolarTL kurunda da var. Dolar kuru 7TL sınırına dayandı ve halen yurtiçi yerleşiklere ait döviz Tevdiat Hesaplarında önemli bir çözülme görünmüyor. Dolar kurundaki son aydaki yükselişte Korona Virüsün büyük etkisi oldu. Dünya piyasalarında dolar değer kazanırken Gelişmekte Olan Ülke piyasalarından çıkışlar gözlendi. TCMB verilerine göre yılbaşından bu yana Tahvil ve hisse senedi toplamı olmak üzere 7.7 milyar $ çıkış oluştu. Yaşanan bu çıkışlar dolarTL kurunda yukarı eğilimi besledi. Virüs ile ilgili olumsuz algıların normale dönmeye başlaması ile GOÜ piyasalarına tekrar oluşabilecek yabancı girişleri içeride DolarTL kurunda bir rahatlama sağlayabilir. Ancak bunun ne derece etkili bir rahatlama olacağını söylemek zor. Yukarıda sözünü ettiğimiz ABD tahvillerinde faizlerin yükselmeye başlaması, GOÜ piyasalarına yeniden giriş için sinyal olabilir.
Hisse senedi piyasalarına bakarsak, kısa vadede dalgalanmalar devam edebilir. Ancak uzun vadeli düşünen yatırımcılar için oldukça cazip fırsatlar bulunduğu açık. Ekonomilerin normale dönmesi ile birlikte uzun vadede şu anki fiyatlarında olmayacak pek çok büyük lider şirketler var. Piyasaya uzun vadeli bakanlar her zaman olduğu gibi kazanacak.