KILIÇOĞLU KİREMİT GENEL MÜDÜRÜ BARIŞ ÖZAYDEMİR
2022’DE YENİ ÜRÜNLERLE FARKLI SEGMENTLERDE OLACAĞIZ!
Pandeminin başlangıçtaki olumsuz etkilerine rağmen yeni ürünlerini piyasaya sunduklarına vurgu yapan Kılıçoğlu Kiremit Genel Müdürü Barış Özaydemir, 2022’de de yeni ürünlerle farklı segmentlere giriş yapacaklarını dile getirdi.
Kiremit denince en bilinen firmalardan biri de Kılıçoğlu’dur. 1927’de kurulan fabrika ile üretime başlayan Kılıçoğlu Kiremit 95. yılına girerken yeni ürünleri Inova ile de sektördeki iddiasını sürdürüyor. Megaron Çatı Teknolojileri markasıyla anahtar teslim çatı hizmeti sunan Kılıçoğlu, çatıda en fazla ürün seçeneğini yaratıyor. Sektörün çınarı diyebileceğimiz Kılıçoğlu’nun güncel çalışmalarını ve hedeflerini Kılıçoğlu Kiremit Genel Müdürü Barış Özaydemir ile konuştuk.
Kılıçoğlu, kendi sektöründe Türkiye’ye mal olmuş önemli firmalardan biri. Yakın zamanda verdiğiniz demeçlere baktığımızda, pandemide sürdürülebilir büyümeye önem verdiğinizi görüyoruz. Bu sürece ilişkin neler söyleyebilirsiniz?
Pandeminin ilk döneminde ciddi bir bilinmezlik vardı; 2 ay kadar tesislerimiz kapattık. Ama sonrasında beklemediğimiz bir taleple karşılaştık. Birçok sanayicimiz de böyle oldu. O yüzden bütün tesislerimizde tam kapasiteye çıktık. Yeni markamız Megaron’u çıkarmamızın ardından da ikinci vardiyayı açtık. Şu anda yüzde 100 kapasiteyle gidiyoruz. Bu gelişmenin arka planına baktığımızda şu gözüküyor; tek katlı evlere veya müstakil evlere çok yoğun bir talep var. Genel tüketim artarken, yüksek kaliteli ürünlerin payı daha da artıyor. Bunda yenileme talebinin etkisi olduğunu gözlemledik. Önceden hafta sonları gidilen evlere daha uzun süreli kalmak için gidiliyor ve yenileme yapılırken daha yüksek kalitede ürünler talep ediliyor. Biz de uzman bayi yapılanmamız sayesinde anahtar teslim hizmetler veriyoruz. Özellikle üst gelir grubu böyle hizmetlere daha yatkın. Farklı markalarımızla birlikte sektörde tüm ihtiyaçları karşılayabilir hale geldik. Ve bu sayede kapasitemizi de en yüksekte tuttuk.
Sanayici olarak aşıda öncelik talebiniz var mı?
Sağlık çalışanları, öğretmenler vb. gibi aşıda önceliğimiz olduğunu söyleyemem. Ancak önemli pazarımız olan Avrupa ülkeleri girişte Çin aşısını kabul etmiyor. Dolayısıyla ihracat yapan firmaların yöneticilerine ve çalışanlarına Avrupa’nın kabul gördüğü aşıların yapılması konusunda bir ayrıcalık tanınması gerektiğini düşünüyorum. Özetle bir öncelik talebimiz yok. Ancak aşı tercihimizin dikkate alınması gerekir. Yoksa ihracatçılarımız Avrupa’ya giremezler.
Proje bazlı çalışmalar sizin satışlarınızın ne kadarını teşkil ediyor?
Yüzde 20-30 civarındadır. Yaklaşık yüzde 70’i bireysel tüketicilere satılır. Konut sektörünün hareketli olduğu zamanlarda proje bazlı satışlar yüzde 40-50’ye kadar çıkar. Genel ortalamada yüzde 50’nin üzerinde bir bireysel kitlemiz var.
Hayatımızda artık akıllı çatı sistemleri var. Siz enerji tasarrufu açısından akıllı çatı sistemlerinde ne tür yenilikler yapıyorsunuz?
Enerji tasarrufunda öncelikle sunduğumuz çözüm çatı yalıtımıdır. İkinci önceliğimiz de enerji üretmektir. Burada da hem sıcak su hem elektrik sağlayan çözümlerimiz var. Ancak bireysel pazarda beklediğimiz hızlı gelişmeyi bizim sektörümüzde göremedik.
Nedeni, bu sistemlerin pahalı sistemler olmasından mıdır?
Güneş enerjisi sistemlerinde iki seçenek var: Off Grid (Elektrik şebekesine bağlı olmayan) ve On Gri (Elektrik şebekesine bağlı olan). Off Grid sistemde sağlanan güneş enerjisi aküye depolanır. On Grid sistemde üretilen enerjinin kullanımdan arta kalan kısmı elektrik şebekesine verilir. Off Grid sistemlerin kurulum maliyeti çok yüksektir. Yatırımın geri dönüş süresi 10 yılı buluyor. On Grid sistem daha ekonomik olmakla birlikte bürokratik süreçler insanları bu sistemi kurmaktan soğutuyor. Dolayısıyla bireysel pazar istenen hızda büyümüyor.
Pandemi sürecinde istihdamınızda ne tür değişimler oldu?
Şu anda oldukça artmış durumda. Ama eleman bulmakta çok zorlandık. Çünkü insanların bir bölümü pandemide çalışmaya korktular ama sonradan istihdamda ciddi artış oldu.
Peki, biraz da ihracata değinelim. İhracat konusunda Kılıçoğlu neler yapıyor?
Ortadoğu bizim genelde ihracat bölgemiz. İhracat pazarımızda İsrail, Irak, İran, Suriye yer alıyor. Tabii ki bölgedeki savaş ve çatışmalar bizi çok negatif etkiledi. Ama sektörümüzdeki navlun maliyeti nedeniyle ihracat belli bir oranın üzerine çıkamıyor. Çünkü navlun çok tutan ürünler olduğu için. Avrupa’ya ihracatımız da çok rekabetçi pazar koşulları nedeniyle sınırlı oldu. Suriye ve Irak’taki belirsizliklerin biraz azalmasıyla çok ciddi bir pazar ortaya çıkacaktır.
Yeni Pazar arayışlarınız da oluyordur herhalde…
Amerika pazarında denemelerimiz oluyor ama orası zor bir pazar. Avrupa pazarı gibi değil. Biz Avrupa’ya daha çok benziyoruz. Avrupa’da üreticilerin gücü daha yüksektir ama Amerika’da dağıtıcıların gücü daha yüksektir. Çok büyük coğrafya olduğu için dağıtım yapan firmalar üreticilerden güçlüdür.
Yurtdışı pazarlara açılmak için şirket satın alma düşünceniz var mı?
Yurtdışı şu anda gündemde yok açıkçası. Ama yurt içi olabilir. Fırsatları değerlendirebiliriz. Ancak yurt dışında yatırım yapmak farklı bir kulvar. Ciddi araştırmalar yapmak gerekiyor. Kiremit sektörüne giriş çok zordur. Bunun tek nedeni firmanın güvenilirliğidir. Yeni bir firmanın müşteri güvenini kazanması da kolay değildir.
Müşteri tercihlerine baktığımızda kil kiremit mi önde yoksa yeni ürünler mi?
Pazarı ikiye bölebiliriz: Kil kiremit pazarın hakimi durumunda ama beton kiremit de oldukça hızlı büyüyor. Özellikle modern mimarlık yapılarında artıyor ama kaliteli kil kiremitte de bir azalma yok. Pazarda diğer gördüğümüz gelişme şu; daha düşük kalitedeki kil kiremitler yok oluyor, onların yerini beton kiremit alıyor. Böylece orta segment veya daha düşük kaliteli kiremit pazarında ciddi bir kayıp oluşuyor.
Dikey mimarideki yapılarda iddianız nedir?
Dikey mimarideki yapılarda üst segmentte varlık gösteriyoruz. Bağdat Caddesi projeleri olsun markalı konut projeleri olsun dikey mimari yapılarında ürünlerimiz kullanılıyor.
Türkiye’nin ciddi bir sorunu da uygun olmayan malzeme kullanımı. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
İstanbul’da çatılar uçtu diye haber yapılıyor. Çatı uçmaz aslında. Katın üzerine uçurtma gibi bir çatı malzemesi koyuyorlar. Kaliteli olan malzemeler olduğu gibi düşük kaliteli olanı da var. Sözkonusu malzemeler yanıcı olduğu için mevcut yönetmeliğe de aykırıdır. Çatılarda yanmaz malzeme kullanılması gerekiyor.
Peki, bu konuda denetim yapılıyor mu?
Yapılmıyor. Öncelikle altındaki bütün sistemin metal olması gerekiyor. Çatı yangınlarına neden olan yanıcı malzemeler düşük gelir grubunun yaşadığı bölgelerde çok kullanılıyor. Bunun nedeni de çatı konstrüksiyonunun ağırlığını azaltmaktır.
Burada net olarak tüketiciye nasıl bir mesaj verelim? Tüketici çatı ihtiyacında hangi koşullarda hangi standartlarda malzemeleri tercih etsin?
Bir kere iyi bir ürün seçsinler. İkincisi de uygulamayı kurumsal markaları tercih etsinler. Kurumsal hizmet aldığınızda herhangi bir soruna ilişkin muhatabınız bir firma olur. İyi ustaları ayrı tutalım ama uygulamada sorun çıktığında ilgili ustayı bulamayabiliyorsunuz.
Sizin ürünlerinizin fiyatları çok yüksek midir?
Bu, bütün çatının ömrüne oranlandığında ciddi bir külfet değildir. Bizim ürünlerimiz piyasadaki herhangi bir ustanın verdiği fiyattan yüksek olabilir. Ancak bizim ürünlerimizde garanti var. Siz ustayla uğraşmıyorsunuz. Vadeli ödeme seçenekleri sunuyoruz. Başka birçok hizmetimiz var. Bunların hepsi fiyatımıza yansıyor doğal olarak. Ancak müşterilerimizin bu fiyata uzun ömürlü, sorunsuz çatıları oluyor. Gelecekte yaşanacak sorunların maliyetinden kurtulmuş oluyorlar.
Patentli markalarınız var mı?
Bütün markalarımız tescillidir. Patentli ürünlerimiz de var.
Ar-Ge’ye çok önem veren firmasınız. Ar-Ge bütçeniz cironuzun ne kadarını kapsıyor?
Ar-Ge bütçemiz şu kadardır diyemeyiz. Şu anda Ar-Ge merkezimiz de yok. Ama Türkiye’nin en iyi laboratuvarına sahibiz; hem ürün tasarımlarında kullanıyoruz hem kalite kontrolde…
2022’ye de değinip kapanış yapalım. Kılıçoğlu 2022’de hem ihracatta hem iç piyasada ne gibi yenilikler sunacak?
Bazı ürünlerimiz daha emekleme aşamasında. Tasarımlarımızı test ediyoruz. 2022’ye yetiştirmeyi planlıyoruz. Yeni ürünlerimiz olacaktır tabii ki. Kiremitte farklı segmentlere girmeyi düşünüyoruz. Şu anda piyasadaki gelişmeleri gözlemliyoruz. Piyasada bir değişiklik olmazsa kapasite artışı planlarımız var. Ancak bu yatırımları Türkiye’nin güncel koşullarını izleyerek en doğru zamanda yapmak gerekiyor. Öteki türlü sorun yaşayabiliyorsunuz.