‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak sanayileşme ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşmanın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Dönem sonuna kadar 3 milyon metrekare yeşil alan hedefimiz doğrultusunda hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından, çalışmaları devam eden Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş Mesire alanını da 2022 yılı içinde hizmete almayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa; Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla daha yaşanılabilir bir kente dönüşüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan çevreye, altyapıdan kentsel dönüşüme, tarihi ve kültürel mirastan turizme, tarımdan üreten kadına kadar birçok başlığı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile konuştuk.
Yaşanan ekonomik kriz yerel yönetimlere daha büyük sorumluluk getiriyor. Bu kapsamdaki çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla fırsat eşitliği bakış açısıyla sosyo-ekonomik güçlük yaşayan birey ve ailelere yönelik sosyal projeler gerçekleştiriyoruz. Temel ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çeken kırılgan grupların aile bütçelerine katkı sağlamak, yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla tüm alışveriş merkezlerinde geçerli kart 16 sosyal destek kartı hizmeti veriyoruz. Sokakta kalan, kimsesiz, ihtiyaç sahibi erkek vatandaşlar için barınma ve psiko-sosyal ve temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yıl boyu erkek konukevi hizmeti veriliyor. Okul öncesi eğitim alamayan çocuklara, fırsat eşitliği sağlamak ve biyo-psiko-sosyal bütünlüğünü korumak amacıyla ücretsiz ana kucağı çocuk eğitim merkezleri ile birçok mahallede okul öncesi eğitim olanağı sağlıyoruz. Bir halk üniversitesi olan BUSMEK kurslarımızdan her yıl binlerce vatandaşımız faydalanıyor.
Toplumun her kesiminin sosyal hayata katılımını destekleyici kültürel ve sanatsal etkinlikler ve festivaller düzenliyoruz. Engelli vatandaşlarımıza yönelik erişilebilirlik, sosyal projeler, danışmanlık ve yönlendirme, eğitim hizmetlerinin yanı sıra sosyo-ekonomik destek hizmetleri kapsamında tıbbi malzeme, engelli araçları bakım ve tamir atölyesi hizmeti veriyoruz. Evde hasta bakım hizmetleri ile yatağa bağımlı yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza doktor muayene, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikolojik destek, evde bakım desteği, evde temizlik, ambulans ile hasta nakli hizmetleri veriyoruz. 60 yaş üstü vatandaşlarımıza yönelik barınma, psiko-sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri huzurevi hizmeti sunuyoruz. Pandemi sürecinde “Bursa için omuz omuza” sloganıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara; erzak kolisi, pazar fileleri, ekmek dağıtımı, hijyen paketi, sıcak yemek, c vitamini destek paketi dağıtımı yaptık.
Kısacası sosyal hizmetler, insana dokunan hizmetler olduğu için kesintisiz sürdürülmesi gereken uygulamalardır. Biz de bu doğrultuda hizmetlerimizi her geçen gün artırarak sürdürüyoruz.
Pandemiden olumsuz etkilenen toplum kesimleri için ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Pandeminin görüldüğü ilk günden bu yana 140 bin adet gıda paketi, 900 bin adet BESAŞ ekmek, 30 bin 500 adet pazar filesi, 31 bin adet temizlik paketi, 72 bin adet sıcak yemek hizmeti, okullara 10 bin adet hijyen kiti, karantina altında bulunan kişilere yönelik 6500 adet C vitamini destek paketi dağıtımı yaptık. Yine sağlık çalışanlarına, emniyet ve jandarma mensuplarına, huzurevleri ve bakım merkezlerine 46 bin adet C vitamini tabağı ve uzaktan eğitime destek hizmetleri kapsamında üniversite öğrencilerine dizüstü bilgisayar destekleriyle bu süreçte 200 bin aileye ulaştık. Yine geçtiğimiz yıl pandeminin gölgesinde geçen Ramazan ayında paylaşma ve dayanışmanın ön plana çıkması amacıyla Kart16 Ramazan Sosyal Destek Çeki uygulamasını devreye almıştık. Sadece mahalle bakkallarında geçerli olacak bu alışveriş çekleri ile ihtiyaç sahiplerine destek sağlarken, bakkal esnafının da bu süreçte ayakta durmasına katkı vermiş olduk. Benzer uygulamayı pandemi sürecinden olumsuz etkilenen ayakkabıcı, hayır giyim ve kırtasiyeci esnafı için de gerçekleştirdik. Böylece küçük esnafımıza nefes olmaya çalıştık. Bunun yanında pandemiden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen ve faturalarını ödeyemediği için elektriği kesilme durumuna gelen 20 bin ailenin elektrik faturası, yine aynı durumdaki 20 bin ailenin de su faturasını ödedik. Öğrencilerin uzaktan eğitimden mahrum kalmasın diye ödenmemiş faturalar yüzünden interneti kesilme noktasına gelen 20 bin ailenin faturasını ödeyerek, hiçbir çocuğumuzu eğitimden mahrum bırakmadık.
Yine pandemi sürecinde tüm belediye kiracılarının kira ücretlerinde yüzde 50 indirime gittik. Bunun yanında genelge kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafların meskenlerinde kullandıkları su faturalarında da yüzde 50 indirim yaptık. Bunun yanında toplu taşımayı kullanım oranlarının zaman zaman yüzde 20’lere kadar düştüğü pandemi sürecinde yakıt desteği, kişi başı biniş destekleri gibi uygulamalarla bugüne kadar otobüsçü esnafına yaklaşık 40 milyon TL’lik destek sağladık.
Tüm yapılan bu çalışmalarla pandemi süreci başından bu yana ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile esnafa yönelik yaklaşık 170 milyon TL’lik bir destek sağlamış oldu.
Tarımda istihdam ve ekonomik değer yaratmak adına neler yapmaktasınız?
Büyükşehir Belediyesi olarak, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, Tarım Peyzaj A.Ş, BUSKİ ve HAGEL olarak tabir yerindeyse 4 koldan tarım için seferberlik başlattık. Taviz vermeden, her yıl destekleri artırarak ama sonuçlarını da alarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Ürün toplama merkezleri, ekipman destekleri, tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonları, ipekböcekçiliği ve arıcılık destekleriyle altyapının yükseltilmesi çabası içerisindeyiz. Fide fidan desteklerinde dönem sonuna kadar 5 milyon fidan desteğini hedef olarak belirledik. Bu destekleri, toprak analizleri ile tamamen bilimsel yöntemlerle yapıyoruz. Hatır gönülle bu işler olmaz. Yine Tarım A.Ş. ile damızlık vasfını korumuş Merinos ırkı koyunlarımızın sübvansiyonlu kredi desteğini sağladık. Yine yaban mersini, ahududu, aronya, çilek ve lavantaya varana kadar fide ve fidan desteklerimiz devam ediyor. Fidan temini yanına çiftçilerimize gübre desteğine de devam edeceğiz. Yine HAGEL vasıtasıyla verdiğimiz destekler var. BUSKİ marifetiyle yaptırdığımız sulama göletleri ve sulama tesisleri var ve bunların sayısını daha da artıracağız. Bu manada bu yılın ve önümüzdeki yılın çok daha yoğun olacağını özellikle ifade etmek istiyorum. Avrupa Birliği hibe destekli projeler, eğitim faaliyetleri, sempozyum, panel, çalıştay ve özellikle gençlerin tarımsal işgücüne katılımı noktasında yaptığımız hamleler var. Bunlar da artarak devam edecek. Göreve geldiğimizden bu yana tarım alanına yaklaşık 56 milyon TL değerinde yatırım yapılmış oldu.
Bursa ilimizin turizm sektöründeki yeri ve önemi nedir? Büyükşehir Belediyesi olarak bu bağlamdaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Göreve geldiğimiz ilk günden beri Bursa’nın turizm yönünü öne çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz. İstanbul merkezli 506 turizm acentesinin katılımıyla yaptırdığımız Turizm Acenteleri Memnuniyet Araştırması da bu çalışmalardan biri. Seyahat acentelerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin turizm alanında sunduğu hizmetlerle ilgili kanaatlerini belirlemek ve Bursa’nın turizm kapasitesini artırmaya yönelik stratejik öngörülere ulaşmayı hedefledik. Ankete katılan acenteler Türkiye’de yerli turistler için turizm destinasyonlarında yüzde 15.6 ile Kapadokya’nın ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 13.2 ile Bursa’nın takip ettiğini belirtiyor. Yabancı turistler için turizm destinasyonlarında ise Bursa’mız yüzde 19,6 ile İstanbul, Kapadokya ve Antalya’nın ardından dördüncü sırada yer alıyor. Bursa’ya tercih edilen turlar sıralamasında yüzde 76,5 ile kültür turizmi ilk sırada, yüzde 49,7 ile kış turizmi ikinci sırada ve yüzde 15,8 ile doğa turizmi üçüncü sırada geliyor. Turizm ölçütleri indeksinde ise en fazla puanı tarihi kültürel çekicilik, güvenli destinasyon ve rehber bilgisinin yeterliliği alıyor. Araştırmaya Bursa’yı en çok tercih eden ülkeler yüzde 23.8 ile Katar, yüzde 19.8 Kuveyt, yüzde 14.1 Suudi Arabistan ve yüzde 10,1 ile Ürdün oldu. Acenteler, Bursa’nın orta ve uzak doğu ile Rusya ve Almanya’dan daha fazla turist çekebilecek potansiyeli olduğuna işaret ediyor. Bursa’ya gelen turistlerin yüzde 89,9’unun kentten memnun ayrıldığı da araştırmaya yansıyan farklı bir veri. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki Bursa’mız tarihi ve kültürel mirası, doğal güzellikleri ve kış turizm potansiyeli ile ülkemizin önemli şehirlerinden biri. Biz sahip olduğumuz potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilmek için tanıtım çalışmaları başta olmak ulusal ve uluslararası fuarlar, B2B görüşmeleri, yerli ve yabancı sosyal medya fenomenleri buluşması gibi pek çok etkinliği hayata geçiriyoruz.
“ÜRETİMİN İÇİNDE YER ALAN KADINLARI DESTEKLİYORUZ”
Kadın istihdamına yönelik ne tür çalışmalarınız bulunuyor?
Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık politikasıyla hizmet sektöründen, kültür sanata, tarımdan ticarete kadar her alanda üretimin içinde yer alan kadınları destekliyoruz. 17 ilçede faaliyet gösteren 40’a yakın kadın kooperatif ve derneğine yer tahsisinden üretim malzemelerinin teminine, masa, sandalye ve çevre düzeni ihtiyaçlarının giderilmesinden salça makinesi, kurutma makinesi, derin dondurucu gibi ekipmanların alınmasına kadar her alanda üretici kadınlara destek sağladık. Pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplerine yapılan gıda yardımlarını, üreten kadınlar için faydaya dönüştürdük. Kadın kooperatiflerinden satın aldığımız el emeği ürünleri, gıda kolileriyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturduk. Bu sayede ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürürken, üretim ve satışın durma noktasına geldiği bir dönemde kadın kooperatiflerine can suyu olduk ve bugüne kadar kadın kooperatif ve derneklerine 2 milyon TL’yi aşan destekler sağladık.
Bunun yanında 11 ilçedeki 18 farklı mekânda 230 farklı branş ile yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı BUSMEK’te kursiyerlerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Farklı branşlarda verilen eğitimlerle kadınlar daha nitelikli iş gücü haline geliyor. Bunun yanında Yavuzselim Sosyal Yaşam Merkezinde 36 kadın dikiş nakış kursuna, 49 kadın Kuranı Kerim Okuma kursuna ve 10 kadın da Halk Oyunları eğitime halen devam ediyor.
“RİSKLİ YAPI STOKUNU ORTADAN KALDIRIYORUZ”
Kentsel dönüşüm konusunda Bursa ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Özellikle 1970’li yılların ikinci yarısından sonra ortaya çıkan sanayileşmeye bağlı olarak yaşanan hızlı göç, beraberinde Bursa’da kaçak ve çarpık yapılaşma sorununu da getirmiş. Yıllar içinde çığ gibi büyüyen sorun günümüzde de Bursa’mızın en öncelikli sorunlardan biri. Bunun için kentin farklı noktalarında kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoruz.
Kentsel dönüşüm projeleriyle olası depremde yıkılma tehlikesi bulunan riskli yapı stokunu ortadan kaldırırken diğer taraftan kente modern görünüm kazandırmayı hedefliyoruz. Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan ancak plansız yapılar ve düzensiz tamirhanelerle görüntü kirliliğinin yaşandığı İstanbul Caddesi’nin modern görünüm kazanması amacıyla başlattığımız Beşyol Kentsel Dönüşüm Projesi’nde inşaatlar yükselmeye başladı. İstanbul Caddesi’ni gerçek vitrin haline getirecek çalışmalara emsal teşkil etmesi beklenen ve 11 bin 269 metrekare alanda gerçekleştirilen projede inşaatlar devam ediyor. İnşaatların devam ettiği projeden elde edilecek 13 dükkan, 77 ofis ve 103 konutu İstanbul Caddesi 1. Etap Dönüşüm Alanı için rezerv konut ve dükkan olarak kullanacağız. 1. etabın ilk kısmını oluşturan 137 parselde hak sahipleriyle anlaşma sağladığımız binaların yıkımına devam ediyoruz.
Yıldırım’ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşümün projesinde de yıkımlarla başladık. Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde yapılacak 9425 metrekare alanlı birinci etapta vatandaş görüşmelerini tamamladık. Yıkımlara devam ediyoruz. Alanda zemin artı 7 kat, 4 bloktan oluşan toplam 105 daire üretilecek.
2022 yılında daha çok hangi projelere odaklanacaksınız?
Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin yılsonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han-bedesten ve çarşıların gelişimiyle zirveyi yaşayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacağız. Ulaşım yine önceliğimiz olacak. Raylı sistemlerde; Emek-Şehir Hastanesi hattı imalatı devam edecek. Kent Meydanı-Terminal tramvay hattında Haziran ayından itibaren yolculu seferlere başlamış olacak. Üniversite-Görükle metro hattının yüzde 10’unun hizmete alınmasını öngörüyoruz. Bu yıl içinde Adliye Kavşağı ile Çelebi Mehmet Bulvarı-Avrupa Konseyi Bulvarı bağlantı kavşağını tamamlamayı hedefliyoruz. Yine ulaşım alanında şehrin muhtelif yerlerindeki mevcut yolların kalitesinin geliştirilmesi ve yeni yolların açılmasıyla ilgili olarak; 240 kilometrelik asfalt dökümü, 300 kilometrelik sathi kaplama ve 200 kilometrekarelik parke temini yapılması hedefleniyor.
‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak sanayileşme ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşmanın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için ‘2022 yılında yeşil alan ve çevre yatırımlarına’ 346 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz. Dönem sonuna kadar 3 milyon metrekare yeşil alan hedefimiz doğrultusunda hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından, çalışmaları devam eden Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş Mesire alanını da 2022 yılı içinde hizmete almayı hedefliyoruz.