Tüm etapları tamamlandığında 120 firmada 20 bin kişinin istihdam edileceği Batı Anadolu Serbest Bölgesinde çarklar Şubat ayında dönmeye başlıyor. BASBAŞ’ın, makinelerin kablosuz iletişimi için gereken 5G teknolojisine uygun teknolojik altyapıyı hazırladığı Bölge, tam kapasiteye ulaştığında Kuzey Ege’de ekonomik kalkınmanın merkezi olacak.
ESBAŞ’ın serbest bölgecilikteki 33 yıllık know howu ile Türkiye’nin yeni nesil serbest bölgesini Bergama’da kuran BASBAŞ, 2.5 milyon metrekare alandan oluşan arazinin ilk etabında alt yapı yatırımlarını tamamladı.
Tamamlandığında 120 firmaya ev sahipliği yapacak olan Bölgede, çevre ilçelerden 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgede yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler, “İlk etaptaki 1.2 milyon metrekarelik alanın tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Gümrük ofislerinin de yer aldığı alanda bina ve operasyonları yürüteceğimiz tesislerimizi de tamamlıyoruz. TIR’ların giriş ve çıkışlarını rahat yapabilmesi için yollarımızı tesviye ettik. Şu andan itibaren yatırımcılar, TIR’ları ile her türlü ticaretini rahatlıkla yapabilecek pozisyonda” diye konuştu.
Batı Anadolu Serbest Bölgesinde 4 firmanın 2024 yılında faaliyete geçecek şekilde yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Dr. Faruk Güler, Türkiye’de, serbest bölgeler içinde 5G altyapısına sahip ilk bölgenin BASBAŞ olacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bölgede sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsiyoruz. İzmir’de yenilenebilir enerji hem kullanım açısından hem de kümelenme noktasında öne çıkıyor. O açıdan yenilenebilir enerji firmalarına burada öncelik vereceğiz. Burada tüm bölgeye hizmet verecek 500 kişilik mutfağımız kurulmuş durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin inşaatına başlıyoruz. Ayrıca BASBAŞ’ın bünyesinde hizmet verecek Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi binası tamamlanmış durumda. TIR otoparkımız ise 136 TIR kapasiteli olacak. Ayrıca 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacak. Bankaların da yer alacağı bölgede çok büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurarak Teknoloji Merkezi’ni de hayata geçiriyoruz. Bölgeye tepeden bakan ve içinde restoranın da olacağı sosyal tesisimizi de inşa edeceğiz” diye konuştu.
Hedefte Çinli Firmalar Var!
Batı Anadolu Serbest Bölgesini yabancı yatırımcılara da tanıttıklarını belirten Güler, “ Yabancı yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde özellikle Çinli firmalar ön plana çıkıyor. Çin özellikle elektrikli araçlar konusunda gelişmiş durumda ve biz de 10’ya yakın Çinli yatırımcıyla görüşüyoruz. Bu firmaların yarısı yatırıma dönüşebilir. Çin, Avrupa ile rekabette geri kalmamak için Türkiye’yi üs haline getirebilir. Otomotiv yan sanayii açısından da Çin önemli bir noktada. Bu potansiyeli BASBAŞ’a çekebilmek için çabalıyoruz” diye konuştu.
Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, hinterlandında bulunan İzmir, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale illerinin ekonomilerine büyük fayda sağlayacağını ifade eden Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Marmara’da sıkışan sanayinin başka bölgelere dağıtılması noktasında Batı Anadolu Serbest Bölgesi öncelikli bir yatırım alanı olarak ön plana çıkıyor. BASBAŞ’ın kısa zamanda bölgeye güçlü yatırımcılar kazandıracağına inanıyoruz. Bölge, sahip olduğu lojistik imkanlar, kalifiye insan gücü potansiyelinin yanı sıra sunduğu teşvikler ve hizmetler bakımından da ihracat odaklı üretim yapan firmalara benzersiz fırsatlar sunuyor.”
Kalifiye İş Gücü Yetişiyor!
Fabrikaların bölgeye gelmesiyle çalıştırmak için nitelikle iş gücü arayışının başlayacağını anlatan Dr. Faruk Güler, “İstihdam konusunda Bergama’daki meslek liseleri ve meslek yüksekokulları ile iletişime geçtik. Bu okuldaki yetkililer, kendi mezunlarına ulaşıp CV’lerini alıyor ve bize iletiyorlar. Biz de Bölge içinde yaptığımız eğitim salonunda çocuklarımızı eğiteceğiz. İşveren de kendi fabrikasında 1-2 ay eğitim vermeye razı. Bu yıl meslek okullarında son sınıfa gelmiş ve artık iş hayatına atılmaya karar vermiş çocukları bölge içinde istihdam edeceğiz. Şu an 80 öğrenciye mentorluk eğitimi vererek iş hayatına hazırlıyoruz. Ayrıca Bergama OSB içine TOBB’un da desteğiyle bir okul inşa edeceğiz. Okulun binasını TOBB, içini ise biz yapacağız. Bunlar bizim bu memlekete borcumuz. Biz, insanlar kenti memleketlerine dönsünler diye buralarda iş imkanları yaratmanın mücadelesini veriyoruz” dedi.
Büyük Sanayi Parseli Bulma İmkanı BASBAŞ’ta!
2024’ün Şubat ayında faaliyete geçecek 2 firmanın 100-150 kişiyi istihdam edeceğini anlatan Güner, “2024’ün ilk yarısında toplam 8 fabrikanın inşaatını tamamlamayı planlıyoruz. BASBAŞ’ta toplam 100-120 firmalık bir potansiyel var. 200 bin metrekareden 10 bin metrekareye kadar farklı büyüklüklerde parsellere sahibiz. Yatırımcının potansiyeline ve ihtiyaca göre büyüklükleri değiştirebiliyoruz. An itibariyle toplam alanın yüzde 10’u firmalara rezerve edildi. Ulaşım konusunda da oldukça stratejik bir noktadayız; 3 dakika içinde Çanakkale Otoyolu’na bağlanabiliyorsunuz. Dikili ise 15 dakikalık mesafede. Soma, Ayvalık, Aliağa, Foça, Dikili gibi ilçeler 15 ila 25 dakika arasında bir yolculukla ulaşılabiliyor. Bu bölgenin toplam 15-49 yaş aralığındaki potansiyel istihdam oranı ise 350 bin civarında. BASBAŞ’da ise toplam 20 bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi.