Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışımızla adımlarımızı atıyoruz. Gerçekleştireceğimiz her projede öncelikle kent yaşayanlarını düşünüyoruz. Onların sosyal ve ekonomik yaşamlarını kolaylaştırmaya özen gösteriyoruz. Vatandaşlarımızın her daim yanında kalarak onlara dokunacak birçok projeyi hayata geçirdik” dedi.
“Gerçekleştirdiğimiz tüm projeler doğrultusunda söylenebilir ki, 2019 yılından bugüne kadar vatandaşlarımızın hayatlarına dokunabilmek onların hayatın her alanında etkin olabilmelerini sağlayabilmek ve sosyal faydayı sağlayabilmek adına çalışmalarımızı titizlikle yürüttük” diyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile A’dan Z’ye son dört yıllık icraat dönemlerini konuştuk.
Hedefleriniz açısından son 4 yıllık icraat döneminizi değerlendirebilir misiniz?
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Bodrum’da yaşayanların hayatlarını kolaylaştırmayı, dezavantajlı gurupların sosyal yaşama katılımlarını hızlandırmayı, eğitimde fırsat eşitliği yaratmayı, üreticilerimizi destekleyerek yerelden genele tarımı yaygınlaştırmayı ve toplumun gelişmesinde öncülük eden kadınların yanında olup onların haklarını korumayı hedefledik.
Bu kapsamda son 4 yıl içinde çeşitli çalışmalarımız oldu. Bunlardan bazılarına kısaca değinirsek;
2019 yılından bu yana Bodrum’da tarımı geliştirmek ve yerel üreticiye destek vermek amacıyla bir dizi çalışmalar gerçekleştirdik. Öncelikle Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Üreticiler, akademisyenler, ilçe genelindeki STK’lar ile projeler üretmek için “Bodrum Özüne Dönüyor” sloganıyla “Bodrum Tarımsal Kalkınma Çalıştayı” düzenledik. Çalıştay raporu sonucunda ise Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk, Bahçeyaka Mahallesi’nde Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi’ni hizmete açtık.
Tarımsal kalkınma hamlesi kapsamında tarıma, üreticiye, hayvancılığa destek veriyoruz.
Bu kapsamda kurduğumuz İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’nde tarım ve hayvancılıkla ile ilgili çeşitli teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Ayrıca yılın belirli zamanlarında Garaova Gençlik Tarım Kampı düzenleyerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençleri tarımla buluşturuyoruz. Aynı zamanda Etrim Mevkii’nde belediyemize ait 52 dönüm tarımsal arazide lavanta dikimi yaptık. Lavantaların bakımı ve hasadı yapılarak katma değerli ürün haline getirilmesi için Distilasyon Ünitesi kurduk.
Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın, şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kapsamında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurarak kadınlara yönelik çalışmaları tek merkezde topladık. Kadın Danışma Merkezi’mizi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde (2021) Kadın Konuk Evini ise Şubat 2022’de hizmete açtık. CEMR Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Sözleşmesi’ni imzalayan 28’inci belediye olduk. “Acil Yardım Hattı” protokolünü imzaladık ve “Yerel Eşitlik Eylem Planı”nı hazırladık.
Sosyal belediyecilik anlayışımızla vatandaşlarla etkin iletişim halinde kalabilmek, iletilen talep ve şikayetlere hızlı cevap verebilmek amacıyla çalışmalarımızı gerçekleştirdik.
Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı Saha Çözüm ve Koordinasyon Merkezi ekiplerimiz tarafından 2022 yılından 2023 yılının sonuna kadar 47 bin 74 vatandaş ile görüşme gerçekleştirildi.
Yaşanabilir ve keyifli bir kent yaratılması amacıyla Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından 66 yeni park ve oyun alanı ile birlikte 8 basketbol, 1 voleybol ve 2 futbol sahası yapıldı. Bunun yanında Bodrum’un farklı mahallelerinde 115 park ve 12 basketbol sahasının yenilenmesi ile mevcut alanlar modernize edildi.
Gerçekleştirdiğimiz tüm bu projeler doğrultusunda söylenebilir ki 2019 yılından bugüne kadar vatandaşlarımızın hayatlarına dokunabilmek onların hayatın her alanında etkin olabilmelerini sağlayabilmek ve sosyal faydayı sağlayabilmek adına çalışmalarımızı titizlikle yürüttük.
“BODRUM’UN KIRK YILLIK ALTYAPI SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”
Ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm projeleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Belediyemiz, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte altyapı sorunlarına köklü çözümler üretirken diğer taraftan da “iyi belediyecilik” anlayışı ile geleceğe yatırım yaptı.
Bodrum’daki ana yollar ve ana arterler Muğla Büyükşehir Belediyesi inisiyatifinde bulunuyor. Ancak Bodrum Belediyesi olarak sorumluluğumuzda bulunan ara yollar ve sokaklarda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü altyapı çalışmalarının tamamlandığı yerlerde de belediyemizin sorumluluk alanındaki yerlerde üstyapı çalışmalarını ivedilikle yapıyoruz.
Bodrum’un kırk yıllık altyapı sorununun çözümü için öncülük ederek, önemli projelerimizden biri olan Dere Sokak’taki çalışmalarımız tamamladık. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, yağışın yoğun olduğu dönemlerde Umurça ve Kumbahçe Mahallesi sınırında kalan Dere Sokak’ta, su taşkınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, alt yapı ve menfez çalışmalarının 1. etabını tamamladı.
Ayrıca, ulaşım konforunu artırmak amacıyla başlattığımız yeni hastane yolu asfaltlama çalışmalarını da tamamlayarak trafiğe açtık. Bu projeyle Atatürk Caddesi trafiğinde rahatlama yaşanmasını sağlayacağız.
Bodrum Belediyesi olarak kent yaşamını kolaylaştırmak adına tüm belediye ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Turizm konusundaki politikanız nedir?
Kadim kentimizin doğasını, kültürel yapısını korumak ve turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarmak amacıyla önemli çalışmalar yürütüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz kültür, sanat ve spor alanlarındaki projelerimizle Bodrum’un sadece deniz turizminden ibaret olmadığını gösteriyoruz.
Dünyanın dört bir yanındaki sporcuları Bodrum’da bir araya getiren uluslararası deniz festivalimiz olan The Bodrum Cup yarışlarını düzenledik. Kos Belediyesi iş birliğiyle Dostluk Konserleri gerçekleştirdik.
Bunların yanında yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli turizm fuarlarına katılım sağlayarak Bodrum’un adını dünyaya duyuruyoruz. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi bunlardan bazıları. Son olarak geçtiğimiz ay Hollanda’nın Utrecht kentinde gerçekleşen fuarda yerimizi aldık. 6-9 Şubat tarihlerinde TÜYAP’ta gerçekleştirilecek EMITT Turizm Fuarı’na katılım sağlayacağız.
Projelerimiz ve katılım sağladığımız fuarların yanında turizmde mevsimsel dalgalanmalarla başa çıkmanın yöntemlerini de araştırıyoruz. Turizm inisiyatifleriyle bir araya geliyor kentin turizm potansiyelini artıracak toplantılar gerçekleştiriyoruz. Özellikle kitle turizminin yanında nitelikli turizmi de destekleyen çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu sebeple turizmdeki mevcut dalgalanmaları azaltabilmek için her kesime hitap eden uygulamalar yapılmalı. Örneğin çok yataklı otellerin yanında Airbnb yönteminin de turizm talebini artıracağını düşünüyorum.
“TOPLUMSAL YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAK HER TÜRLÜ ATILIMLAR TAKİP EDİLMELİ”
Teknolojiden ne ölçüde yararlanmaktasınız?
Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler toplumsal yaşamı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu gelişmelere ve dönüşümlere ayak uydurabilmek de belediyelerin görevlerinden biri olmalı. Toplumsal yaşamı kolaylaştıracak her türlü atılımlar takip edilmeli. Bu yönden bakıldığında Bodrum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğümüzün etkili çalışmaları mevcut.
TÜRKSAT ile imzaladığımız Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çatı ve İş Birliği Protokolü ile E-Dönüşüm, E-Devlet, Akıllı Çözümler, Akıllı Şehircilik ve Akıllı Ulaşım Sistemleri konularında stratejik iş birliği yaptık.
Kurum içi ve dışı iletişimi sağlamak amacıyla 7/24 ulaşılabilen IP telefon uygulaması hayata geçirdik. Ayrıca, “BODRUM_BELNET_Free” isimli 300 Mbps ücretsiz, kesintisiz ve kotasız internet hizmetinden bugüne kadar binlerce kullanıcı faydalandı.
Kentin nabzını tek noktadan takip etmek amacıyla izleme ekranlarının sayısı artırdık. ISO 37120 Akıllı Şehirler Standartları çerçevesinde, ilçede 7 gün 24 saat esasına göre izlenebilirliği sağlamak amacıyla kente şehir kameraları yerleştirdik.
Ayrıca halkımızın memnuniyetini artırmak, uluslararası düzeyde tanınmak, kalite ve güvenilirlik standartlarını sağlamak adına 20 adet ISO Belgesi almaya da hak kazandık.
“BİR TOPLUM KÜLTÜRLE, SANATLA VE EDEBİYATLA ŞEKİLLENİR”
Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda farkındalık oluşturan projeleriniz nelerdir?
Bodrum Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışımızla adımlarımızı atıyoruz. Gerçekleştireceğimiz her projede öncelikle kent yaşayanlarını düşünüyoruz. Onların sosyal ve ekonomik yaşamlarını kolaylaştırmaya özen gösteriyoruz. Ayrıca kültürel geçmişimize sahip çıkıyor, yapacağımız tüm etkinliklerde Bodrum’un adını herkese duyurmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın her daim yanında kalarak onlara dokunacak birçok projeyi hayata geçirdik.
“Üreticilerimizi Destekliyoruz Projesi” kapsamında yerel üreticiye toplamda 1 milyon 62 bin fide, 5 bin 490 fidan, 23 bin keçi boynuzu fidesinin yanında 200 arı kovanı, 300 ton besi yemi, 34 bin 500 kilogram gübre desteği sağladık.
Çocuklarımıza verdiğimiz önemin göstergesi olarak Halk Süt Projesi’ni hayata geçirdik. 2-5 yaş arası çocuğu olan ailelerin belediyemize yaptığı talepler doğrultusunda 10 bin 121 çocuğumuza 124 bin 902 litre süt dağıtımı gerçekleştirdik.
“Hoş Geldin Bebek Projesi” kapsamında ise vatandaşların bütçelerine katkı sağlanmak amacıyla yeni bebek sahibi olmuş aileleri ziyaret edip bebeğin temel ihtiyaçlarının içerisinde olduğu set hediye ediliyoruz. Saha Çözüm ve Koordinasyon Merkezi ekiplerimiz, son dört yılda 2 bin 283 bebek ziyaret etti.
Eğitimde fırsat eşitliğini yaratmak, kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılmasını kolaylaştırmak ve çocukların sağlıklı bir ortamda kaliteli zaman geçirmesini sağlamak amacıyla anaokulları açtık. Bu zamana kadar çocuklarımızın ihtiyaç duyacağı her türlü donanıma sahip olan Bodrum Belediyesi 100. Yıl Cumhuriyet Anaokulu, Bodrum Belediyesi 100. Yıl Ateş Canbaz Anaokulu ve Özel Bodrum Konacık Anaokulu’nu hizmete açtık. Çok yakın zamanda Gümbet mahallemizde Özel Bodrum Lale-Süreyya Turgut Anaokulu’nun da açılışını gerçekleştireceğiz.
Bir toplum kültürle, sanatla ve edebiyatla şekillenir. Bu kapsamda Bodrum Belediyesi olarak bizler de üstümüze düşen görevi yerine getiriyoruz. Kentimizin kültürel potansiyelini artırmak için sanat, kültür, edebiyatla ilgili projeler gerçekleştiriyoruz.
Doğa ve edebiyatın başrol oynadığı Akdeniz Edebiyat Günleri’nin ilkini “Edebiyat ve Çevre” teması ile gerçekleştirdik. 2. Akdeniz Edebiyat Günlerinde ise “Edebiyat ve Tarih” konuştuk.
Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Kent Konseyi ve Livaneli Vakfı iş birliği ile Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Düzenlenen etkinlikler kapsamında “Dünya Merhaba Gününü” ilan ettik.
Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği iş birliğiyle “Hemşehrimiz Herodot Haftasını” hayata geçirdik. Bu etkinlikte “Uluslararası Herodot Çalıştayı” da yer aldı.