
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı toplantında politika faizini 250 baz puan indirerek faizi %47,5’tan %45’e çekti.
Merkez Bankası aylık enflasyon seyrini anlatırken, genel faiz indirim döngüsü yıllık enflasyon düşüşü üzerine kurgulamış gibi görünüyor. Yılın ilk yarısında baz etkisini yılın ikinci yarısına kıyasla daha fazla hissedeceğiz gibi görünüyor. Dolayısıyla para politikasında yılın son yarısında sıkılık etkisini daha fazla görebiliriz. Rasyonel politikaların öngördüğü pozitif reel faiz yıllık enflasyon üzerinden gitmeye devam ediyor.
Dolayısıyla bu toplantıdaki 250 baz puanlık faiz indirimi teknik ayarlama olabilir. Ocak ve Şubat ayındaki aylık enflasyon görünümünde beklenti üzerinde bir sapma olması halinde Mart ya da Nisan ayındaki toplantıda faiz indirimlerine ara verilebilir.
Ancak yıllık enflasyonda %35-30 bandına doğru yaklaştıkça hem yapışkanlık etkilerinin hem de enflasyondaki düşüşü tetikleyebilecek unsurlardaki yavaşlamanın Merkez Bankasının faiz indirim sürecini zorlaştırabileceği görüşündeyiz. Toplantı bazlı yaklaşım metinde korundu. Her toplantıda faiz indirim olmayacağına yönelik beklenti yaratmaya devam ediyor.
Merkez Bankasının karar metnindeki açıklamalar Borsa endeksindeki sektörel değişiklik oluşmasında destekleyici değil. Geçen yıl Banka, sigorta ve iletişim sektörlerinin öncülüğünde yükselen bir endeks görmüştük. Yine aynı tabloluyla karşı karşıyayız. Yılın ikinci yarısından sonra farklı bir borsa endeksi olacaktır ancak şimdilik Bankalarla düşen, bankalarla yükselen endeks görünümünün sürmesini beklemekteyiz.
Sigortalar ve iletişim portföylerde devam edebilir ancak geçen yıl getiri anlamında yol kat etmiş iki sektörden bahsediyoruz. Dolaysıyla o tarafta marj biraz sınırlı olabilir. 4. Çeyrek bilançolara ilişkin güçlü beklentiler bulunmuyor. Bilanço desteği sınırlı kalabilir.
Merkez Bankasının karar metninden sonraki ilk reaksiyonda Bankacılık endeksindeki gerileme bir miktar daha artmış görünüyor. Beklentilerin gerçekleştiğini bu ortamda söyleyebiliriz. Son dönemde Bankacılık endeksinde oluşan yükseliş eğiliminin 16.000 yakınlarından kar realizasyonu ile karşılandığını söylemek mümkün.
Ancak 15.000 seviyesi aşağı yönde kırılmadıkça yıl genelinde bankacılık endeksi üzerindeki pozitif görünüm korunacaktır. Borsa endeksi ise 10.000 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor. Bugün Tüm endeksten Bist100 endeksi çıkarıldığında kalan hisselerin endeksi görece güçlü kıldığını ancak bankaların olumsuz etkilemeye devam ettiğini söylemek mümkün.
Borsa endeksinde stratejik olarak 10.250 seviyesi oldukça önemli bir konumda. Bu seviyenin üzerinde kalıcı seyirlerin olması halinde yukarı önde tepkiler genişleyebilir. 10.250 seviyesinin üzerinde iki günlük kapanış olması halinde pozisyon ağırlığı %50 seviyesinin üzerine artırılabilir. Şimdilik daha sakin kalmakta fayla var.