Elazığ’da ekonominin büyümesi gerektiğini söyleyen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, hayata geçirdikleri projelerle bir taraftan halkın huzurunu ve rahatını sağlarken, diğer taraftan Elazığ’ın ekonomisini canlandırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Göreve geldiği 2014 yılından bu yana ürettiği projelerle Elazığ Belediyesi’ni yeniden hizmet üretir hala getiren ve birçok ödül alan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile projelerini ve Elazığ’ın gelişimini konuştuk.
Elazığ Belediyesi’nin temel yönetim anlayışı nedir?
Seçim döneminde konuşurken ben, ‘mazeret üreten bir belediye başkanı olmayacağım, çözüm üreten belediye başkanı olacağım, şundan dolayı bunu yapamadım demeyeceğim, yapmanın mücadelesini vereceğim’ dedim. Personelin 6 ay maaşını ödeyemeyen, esnafın alacaklarını alamadığı, kurumsal kimliği de yok olmuş bir belediyeyi devraldık. Ama bugün kurumsal kimliği olan, disiplini olan, herkesin işini bildiği ve işine sahip çıktığı bir belediyeyiz. Tabii, bunu ortaya koymuş olduğumuz şu üç ana ilkelerimiz çerçevesinde başardık; Etik, estetik ve ekonomiklik…
Etik ilkemiz gereği, bizim yaptığımız bütün işler ahlaki değerler içinde olacak. Dünyada yaptığımız her işin ahirette hesabını vereceğimizin inancıyla hareket ediyoruz. ‘Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz’ yine bizim anayasamızdır. Vatandaşın rahat ve huzurunu odak alan çalışmaları yapmak bizim en önemli ahlaki değerimizdir. Bu şehri en yoksul kimsenin bile en kolay ve kaliteli bir şekilde yaşayacağı bir şehir haline getireceğiz. Bu çalışmaları yaparken, insanları partisine, diline, dinine, mezhebine göre ayırmayacağız. Bir diğeri; biz bu şehri STK’larla, vakıflarla, odalarla, esnafla, ticaret erbaplarıyla, öğrencileriyle, kadınlarımızla birlikte yöneteceğiz. Sık sık istişare ediyoruz. Herkesin görüşlerini alıyoruz, ondan sonra bir projeyi hayata geçiriyoruz.
Estetik ilkemize göre, bizim yaptığımız her iş göze ve kulağa hoş gelecek, insanı yormayacak. En iyisini yapacağız ama en güzel şekilde yapacağız.
Ekonomiklik ilkemiz ise, yaptığımız her işi yaparken en uygun maliyetle yapacağız. Bu tam mühendislik fizibilitesidir. Çünkü bu para hemşerilerimizin emanetidir. Beş kuruşunda herkesin hakkı var. Biz bu parayı harcarken içimiz sızlayacak. Onların emanetini harcıyoruz mantığı ile harcayacağız. Dolayısıyla çok az parayla çok iş üretmenin mücadelesini vereceğiz.
Önemli sosyal projelerinizden birisi olan Hayır Çarşısı Projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bizim önceliğimiz insanımız. Dolayısıyla Elazığ’da yaşayan yetimlerin, öksüzlerin, mazlumların ve diğer her bireyin huzur ve mutluluk içinde yaşamalarını sağlamak, bizim asli görevimiz. Bu görev kapsamında geliştirdiğimiz hizmetlerimizden bir tanesi de Hayır Çarşısı’dır. Hayır Çarşımıza katkı sağlamak isteyen, evlerinde kullanmadıkları eşyaları veya kendi işyerindeki malzemeleri bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımız Alo 153 hattını aradıklarında, personelimiz belirtilen adrese ulaşarak bağışı tutanakla teslim alıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşımız da buraya gelerek, ihtiyacını gideriyor. Buraya gelen her ürün barkodlanıyor, her ürünün veren elleri biliniyor. İhtiyacı olan kardeşimiz buraya geldiğinde ona aylık 250 kontörlük bir kart veriliyor. Bu kartla Hayır Çarşımızda gıdadan konfeksiyona, beyaz eşyadan mobilyaya bir evin ihtiyacı olan ne varsa burada bulup ihtiyaçlarını gideriyor. Bugün 250 kontörün alım değeri bin liranın üzerinde. Şu anda 3 bin 300’ün üzerinde aile buradan faydalanıyor.
Anne Üniversitesi ve Ana-Baba Okulu projelerinizden bahseder misiniz?
Elazığ Belediyesi Ekonomi Geliştirme Merkezi’nin (EBEGEM) düzenlediği Anne Üniversitesi programında Fırat Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Anne ve anne adaylarına 8 hafta süren eğitimlerde, Fırat Üniversitesi’nden uzman eğitmenler tarafından İnsan İlişkileri ve İletişim, Sağlıklı Beslenme ve Yaşam, Eğitimde Ailenin Rolü, Girişimcilik, Boş Zaman Değerlendirme, Temel Dini Bilgiler, Ev Ekonomisi ve Yönetimi, Değerler Eğitimi, Aile Sosyolojisi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Kuran-ı Kerim (Tecvit) ve Osmanlıca dersleri veriliyor.
Elazığ Belediyesi Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin (ADEM) düzenlediği Ana-Baba Okulu programımız kapsamında Çocukta Sosyal-Duygusal Ve Benlik Gelişimi, Aile Tutumları, Eşler Arası Bağlanma, Ergenlik Dönemi, Eşler Arası Uyum Problemleri, Duygusal Yoksunluk/Davranış Bozuklukları, Aile İçi İletişim, Çocuk İle Anne-Baba Arasında Bağlanma Problemi, Ödül Ve Ceza, Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı, Başarıya Götüren Aile ve Mahremiyet Eğitimi konu başlıklarında eğitim veriliyor.
Bir de El Emeği Göz Nuru Çarşısı açtık. Evlerde kızlarımız, annelerimiz, çocuklarımız el emeğiyle bir şeyler dokuyup, oyuncak yapıp orada satsın ve evine ekonomik bir katkısı olsun istedik. O çarşının bütün giderlerini biz karşılıyoruz.
Diğer sosyal projelerinizi de konuşabilir miyiz?
Bizden önce cenaze hizmetlerinin bütünü paralıydı. İnsanlar en zor günlerinde acısını dahi yaşamaya fırsat bulamıyorlardı. Biz 2015 yılından beri bütün cenaze hizmetlerini ücretsiz yaptık. Sadece Alo 188’i arayarak cenazesi olan hemşerilerimiz tüm cenaze işlerini defin yeri de dahil olmak üzere ücretsiz görebiliyorlar. Ayrıca başka şehirlerde defnedilecek cenazeleri de refakatçisiyle birlikte ilgili şehre ulaştırıyoruz, defin yapılıncaya kadar her türlü bedeli biz ödüyoruz. Başka şehirde olup Elazığ’da defnedilecek cenaze için de aynı hizmetleri ücretsiz veriyoruz. Ayrıca, ihtiyaç dahilinde cenaze nakliyle ilgili ücretsiz uçak hizmetimizde var. Böyle bir hizmeti Türkiye’de veren tahmin ediyorum tek belediyeyiz.
Önemli bir diğer hizmetimiz ise, Türkiye’nin en büyük ve en modern hayvan hastanesini kurduk. 30 dönüm arazi üzerine 5 bin metrekare kapalı alanda polikliniği, ameliyathanesi, acil bakımı servisi, yoğun bakımı hizmeti ve MR ve röntgen cihazlarıyla donanmış hastanede doktorlarımız, cerrahlarımız ameliyat yapıyorlar. Orada otelcilik hizmeti de veriyoruz. Tatile gideceğiniz zaman kedinizi, köpeğinizi oraya bırakabiliyorsunuz. Biz de siz dönünceye kadar onlara otelcilik hizmeti veriyoruz.
Park ve rekreasyon anlamında da önemli projeler yaptınız bildiğimiz kadarıyla…
180 bin metrekare büyüklüğünde olan Kültür Park’ı 25 Mayıs 2015 tarihinde hizmete sunduk. Kültür Park, içinde bulunan 5 Adet kafeterya, Gölet, İkiz Lokanta, Cami, Amfi Tiyatro, Radyal Gölgelik Alanı, Dekoratif Kamelyalar, Konferans Salonu(Kule Restoran),Gençlik Merkezi, Koşu Pisti, Yürüyüş Yolları, Çocuk Oyun Alanları, Spor Sahaları (Voleybol, Basketbol, Futbol, Tenis, Kay-Kay Pisti) ile şehrimize nefes aldırıyor.
Bu yıl Temmuz ayında Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanı’nı açtık. 160 bin metrekare büyüklüğünde olan alanda 300 adet oturma ünitesi, 60 adet barbekü, kır lokantası, kır kahvesi, spor sahaları, 18 adet fitness alanı, 41 adet çocuk oyun alanı, macera parkı, yöresel ürünler satış büfesi, 5 ayrı noktada bay-bayan mescitleri, sıhhi tesis kompleksi, 6 adet biyofiltre sistemine sahip gölet, çeşmeler, bin 621 metre uzunluğunda bisiklet yolu, bin 800 metre uzunluğunda yürüyüş, koşu yolu ve 2 adet oto ve bisiklet parkı bulunuyor.
Şimdi sırada Cip Barajı Mesire Alanı var. Şehir merkezine sadece 10 km uzaklıkta ve büyüklüğü 1 milyon 500 bin metrekare. Bu yılın sonunda hizmete sunacağız. Çocuk oyun gruplarından otoparka, yeşil alanlardan, kameriyelere kadar birçok çalışman tamamlandı. Piknik alanlarının üzerleri kapatılarak daha kullanışlı hale getirildi. Aileler çocuklarıyla ve misafirleriyle birlikte daha rahat vakit geçirebilecekler.
Altyapı çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Ben 2014 yılında göreve geldiğimde 2014 yılı planlanan asfalt döküm miktarı 150 bin metrekareydi. Planlamanın yüzde 80’ini gerçekleştirdiğiniz zaman performansı iyi bir belediye olursunuz. Biz 3,5 yılda 5 milyon 300 bin metrekare asfalt döktük bu şehirde. Yani 30 yılda planlananın 1,5 mislini biz 3.5 yılda başardık. Bunu yaparken, belediyenin geçmişteki borçlarını ödemiş bir belediye olarak yaptık.
Elazığ tarihindeki iki alt geçit de Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmış. Biz 3 yılda 3 tane alt geçit ve üst geçidi Belediye imkanlarıyla yapıyoruz.
Şehir merkezi ile Kızılay, Aksaray, Gümüşkavak ve Hicret Mahalleri arasında ana bağlantıyı sağlamakta yetersiz kalan 6 metre açıklığındaki Kızılay Köprüsü’nü, 25 metre açıklığında 7,5 metre genişliğinde yeniden inşa ettik.
Şorşor Deresi’nin ıslahı amacıyla hazırlanan proje kapsamında kollektör hatlarının İlbank tarafından ihalesi yapıldı, açık kanalların Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ihalesi gerçekleştirildi. Belediyemiz tarafından yapılacak rekreasyon çalışmalarıyla Şorşor Deresi çevresi, yollar, çocuk oyun alanları, spor alanları, yürüyüş yolları ve parklarla donatılarak, çok güzel ve özel bir görünüme kavuşacak. Göreve geldikten bir yıl sonra temel attık. Şimdi kolektör hattı yapıyoruz. Kanalı yeniden yapıyoruz. Kamulaştırmalar devam ediyor ve hızlı bir şekilde Şorşor Deresi problemini Elazığ’ın gündeminden düşürüyoruz.
Elazığ’da 3 şeritli yol yoktu. Biz 30 kilo metrenin üzerinde 3 şeritli yeni yollar oluşturduk. Şimdi yeni yollarla, yeni bulvarlarla ve altyapıdaki çalışmalarla Elazığ’ı farklı bir noktaya getirdik. Forbes Dergisi’nin yaşanabilir şehirler çalışmasında 2014 yılında yaşanabilir şehirler arasında 49’uncu sıradaydık, 2016 yılında 19’uncu sıraya geldik. Bizim hedefimiz 2023 yılında ilk 10’un içine girmek.
Biraz da ödülleri konuşalım isterseniz…
Elazığ Belediyesi olarak, 6. Yerel Yönetimler Proje Yarışmasında ‘Mermer Çağına Yeni Nesillerle Adım Atıyoruz’ projemizle ödüle layık görüldük. Proje kapsamında ikisi engelli toplam 30 girişimciye 6 ay boyunca kapsamlı bir eğitim verildi. Eğitim sürecinde kursiyerlere, 70 saatlik KOSGEB onaylı Girişimcilik eğitimi, 35 saatlik pazarlama satış eğitimi, 192 saatlik Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Autocad tasarım eğitimi, 424 saatlik Mermer İşletme Teknikleri ile pazarlama ve satış teknikleri eğitimi verildi. Programın son aşamasında Afyonkarahisar’a 15 günlük staj ve teknik gezi düzenlendi. Girişimciler Program sonunda sertifikalarını alarak sektörde çalışmalarına başladılar.
Türkiye genelinde yüzlerce proje arasından titiz bir çalışmanın sonucunda gelen ödül bizim için son derece mutluluk verici. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödül almak bizler için apayrı bir gurur kaynağıdır.
Golden City Awards 2016’da, Türkiye’nin sayılı dinlenme tesisleri arasında yer alan şehrin yaşam merkezi Kültür Park ile ‘En İyi Toplu Yaşam Alanı Projesi’ dalında, Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi ile ‘En İyi Sağlık Projesi’ dalında, Elazığ Belediyesi Hayır Çarşısı ile ‘En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi’ dalında birincilik kazandık. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Nisan 2016’da Elazığ’ı geleceğe taşıyacak vizyon projeleri nedeniyle ‘Yılın Stratejik Vizyon Sahibi Siyasetçi Ödülü’ aldım. Engelsiz Sanat Birliği, Yön Sanat Atölyesi ve Ankara-Yeni Mahalle Belediyesi tarafından Aralık 2016’da düzenlenen “3. Engelsiz Sanat Ödülleri’ kapsamında engellilere yönelik destekleyici ve fark oluşturan çalışmalarımızdan dolayı ‘Yılın Belediye Başkanı’ ödülünü aldım.
2016 Altın Arı Ödülleri kapsamında, yılın en iyileri kategorisinde ‘Yılın En İyi Belediye Başkanı’ ödülünü kazandım. Süs bitkisi üreticiliği ve peyzaj mimarlığı proje dalında Türkiye’nin en prestijli ödülü olan Plant Ödülleri 2015-2016’da Kültür Park projemiz, ‘Uygulanmış Proje Dalı Ödülü’nü kazandı.
Şehrimize değer katan projelerle şehrimizi geleceğe hazırlıyoruz. Kazandığımız ödüller, çalışmalarımızda bizleri bir adım daha öteye taşıyacaktır.
Son olarak Elazığ’ın ekonomik gelişimi için nasıl bir vizyona sahip olduğunuzu konuşalım…
Şimdi bizim yaptığımız bütün çalışmalar esasında Elazığ’a yatırımı çekmek amacını taşıyor. Sermaye sevdiği yere gider. Nereyi sever? Ulaşımın rahat olduğu, temiz, yaşanabilir ve huzurlu şehirlere gider. Elazığ’da biz bu dört ana maddeyi oluşturmanın mücadelesini veriyoruz. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak Türkiye’nin neresinde olursa olsun 10 kişinin istihdam edileceği bir yatırımı yapmak isteyen birisi olursa, ben kalkar, gider, elinden tutar Elazığ’a getiririm. Yatırım yapması için bütün mücadeleyi veririm. Artı, ürettiği malın pazarlamasını da yaparım.
Elazığ’da ekonominin büyümesi lazım. Biz bu mahiyette turizm, madencilik, tarım ve su ürünleri sektörlerini öne aldık. Mermerimiz çok meşhurdur. Biz Türkiye’nin en çok alabalık üreten iliyiz. Yılda 40 bin ton kayısı, 115 bin ton üzüm rekoltemiz var. Hayvancılıkta iyi bir noktadayız. İlan edilen 23 tane cazibe merkezi il arasına Elazığ’ın alınmasıyla Elazığ’a büyük yatırım yapmak isteyenler oldu. O yatırımlar bittiğinde 30 bin yeni istihdamın sağlanacak. Biz de Elazığ Belediyesi olarak nihai hedefimize ulaşmış olacağız. Biz belediye olarak sosyal, kültürel, sanatsal, altyapı ve üst yapıyı yaparken esas gayemiz ekonomiyi de canlandırmak.