Mevcut pazarlardaki payını artırıp yeni pazarlara giriş yapacak olan Aktaş Holding, gelecek 3 yıl içerisinde yurtdışında yeni yatırımlar öngörüyor. Aktaş Holding, dünyada raylı sistem yatırımlarının 3’te 2’sini oluşturan Çin, Hindistan ve Japonya pazarlarında yer alacak.
Hava süspansiyon sistemi üretiminde dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan ve 100’den fazla ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştiren Aktaş Holding, 5 yıl önce başlattığı büyüme stratejisindeki hedeflerini adım adım yerine getiriyor. Çin, Kıta Amerika’sı ve Hindistan’da büyümesini sürdüren Aktaş Holding, bu bölgelerde 30’dan fazla ana üretici firmaya üretim yapmaya başladı.
Son 3 yıldır büyüme rakamlarında geometrik bir ivme kazanan grup, yılsonuna kadar OEM’lerin cirodaki payını yüzde 30’a çıkartmayı hedefliyor. 2018 yılı için büyüme oranını dolar bazında yüzde 35-40’larda gerçekleştirmesi öngörülen Aktaş Holding, satış sonrası pazarında da sıçrama yapmaya hazırlanıyor. Otomotivde farklı ve henüz bulunulmayan Güney Amerika ve Afrika’nın bazı ülkelerinin yanı sıra Güney Asya gibi pazarlara giriş yapıp, mevcut pazarlardaki payın artırılmasını amaçlayan grup, yedek parça pazarında da ciddi bir ivme kazanacak.
“3 yıl içerisinde 3 önemli bölgeden birinde yeni fabrika yatırımı yapacağız”
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde büyümenin dışında, en az bir tane yurtdışı üretim yatırımı yapılacağını belirten Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol; “Amerika, Hindistan veya Rusya’da yeni üretim yatırımları yapılmasınnı öngörüyoruz. Gelecek yıllar için planladığımız bu yatırımı muhakkak hayata geçireceğiz. Pazar büyüklüğü açısından Amerika, Çin, Hindistan ve Avrupa potansiyeli en yüksek bölgeler. Ürünlerimiz teknolojik olduğu için bu pazarlar, bizim için diğer bölgelere göre daha verimli” dedi.
Satış sonrası pazarda Rusya’nın bazı bölgelerinde pazar lideri olduklarını belirten Erol, “Yaptığımız iş birliklerine dönük çeşitli fizibiliteleri oluşturmaktayız. Mevcut pazar fırsatlarımız dikkate alındığında bu bölgelerde satışlarımıza paralel kapasite yaratılması gerekecektir. Rusya bu nedenle sadece bulunduğu coğrafya ve yakın coğrafyasındaki Türk Cumhuriyetleri için önemli bir yatırım fırsat bölgesi olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde istediğimiz koşullar oluşursa, 3 yıl içerisinde bir yatırım planlıyoruz” dedi.
“Çin ve Hindistan ile çeşitli pazarlara raylı sistem ekipmanları üreteceğiz”
Aktaş Holding’in otomotiv, raylı sistemler ve havacılık gibi alanlarda faaliyet gösteren Ulaşım Grubu’nun raylı sistemleri öne çıkardığını ifade eden Erol, “Raylı sistemlerde hem titreşim önleyici hem süspansiyon sistemlerindeki ürünleri hem de raylı sistemlerin yatırımlarında girdiler üretiyoruz. Bu noktada Hindistan, Japonya ve Çin gibi dünyada raylı sistem yatırımlarının 3’te 2’sini yapan pazarları hedef aldık. Mevcutta Hindistan üzerinde ciddi çalışmalar ve temaslarımız var. Ayrıca süspansiyonda Hindistan’ın diğer OEM’lerine de üretime başladık. Aktaş Holding olarak, dünyanın her yerini karış karış gezip, bizim için potansiyeli olan pazarları tespit etmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.
“3 ana bölgede önemli satış hacimleri yakaladık”
Oldukça iyi bir yıl geçirdiklerini ve çok dış etken olmasına rağmen bu seneyi iyi geçireceklerini belirten Erol, “Özellikle 3 ana bölgemiz olan, potansiyel gördüğümüz Çin, Kıta Amerika’sı ve Hindistan bölgesi bize çok önemli ivme kazandıracak. Geçen yıllarda bunların tohumlarını ekmiştik. Artık meyvelerini toplamaya başladık. Bu gelişmeler, bizim 5 yıl önce oluşturduğumuz strateji planının güncellenerek gelen süreçlerimizin bir sonucu. Hedeflerimizi adım adım gerçekleştiriyor olmaktan mutluyuz. Bunlar içerisinde özellikle Amerika’da orijinal ekipman satıcısı firmalara iş yapmaya başladık. Satış sonrası firmaların dışında da artık giderek daha fazla OES ve OEM’lere satış yapıyoruz. Bu rakamın artmasının yanı sıra üretim miktarlarımızın da artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.
Global strateji planı adım adım ilerliyor!
110 milyon dolar seviyesinde bir toplam büyüklüğe ulaşan Aktaş Holding’de, otomotivin payının yüzde 75-80 seviyesinde olduğunu belirten Erol, otomotiv dışı ürünlere yapılacak yatırımlarla otomotivdeki bu payın yüzde 50-60’lar seviyesinde kalmasını arzu ettiklerini kaydetti.
“Büyümemizin yüzde 30-40’lar seviyesinde olması durumunda, yeni yaptığımız yatırımlar sıfırdan olduğu için otomotivdeki büyümeden daha etkili olacak” diyen Erol, şöyle devam etti: ”Otomotiv tarafında şu anda iki önemli yatırımımız var: İlk olarak Avrupa-Bulgaristan’daki fabrikamızı büyüttük. Onun kapasitesini artırmaya devam edeceğiz. Diğeri ise Bursa’daki geçen sene büyüttüğümüz fabrikamızın ürün yelpazesini genişleterek yeni ürün gruplarının üretimine başlayacağız. Aktaş Holding olarak global strateji planımızda adım adım ilerliyoruz. Otomotiv tarafındaki yatırımlarımızı ve kapasite artırımı çalışmalarımıza hız verirken, bunun yanına diğer alanları da koymaya başladık. Endüstriyel hortum diye tanımladığımız hava, su, yakıt, kumlama ve hidrolik hortumlarına uzanan üretim yatırımımız da bir yandan devam ediyor. Bu yatırım her yıl gelişerek devam edecek. Dolayısıyla Aktaş Holding olarak faaliyetlerimizde, her bir alanı birlikte geliştirmeyi öngördük.”