Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin
BU YIL TEK HANE İMKANSIZ!
Ağustos ayında enflasyon sepetine giren mal ve hizmetlerin yüzde 65’inde fiyatlar yükselmiş, yüzde 13’ünde değişmemiş, yüzde 22’sinde ise düşüş göstermiş. Sepete giren 418 kalem mal ve hizmet, elbette vatandaşın enflasyonu anlamına gelmiyor. Vatandaşı ilgilendiren hayat pahalılığı. Vatandaşın enflasyonu 25-26 kalem mal ve hizmetten oluşuyor. Bunlardaki artış da TÜFE artışının çok üzerinde..
Mevsimine bakmaksızın her ay satın almaya mecbur olduğumuz mal ve hizmetleri temsil eden çekirdek enflasyonda da maalesef gözle görülür bir düşüş yok. Aksine çekirdek enflasyon yüzde 11’in üzerinde seyrediyor. Bu şartlarda TÜFE’nin düşük seyretmesi ancak ve ancak mevsimlik mal ve hizmetlerde yaşanacak sert bir düşüşle olabilirdi. Böyle bir gelişme yaşanmadığını da son rakamlar bize gösterdi.
Ağustos ayında en çok fiyatı artan ürünler tarım ürünleridir, özellikle de yaş meyve sebze türleri.. Fiyatı düşenler arasında da yaş meyve sebze ürünleri var ama görülüyor ki enflasyonu durdurmaya güçleri yetmemiş. Mart ayından beri tekrarladığım beklentiyi sıkılmadan ifade edeceğim. Bu yıl tek hane enflasyon imkansız. TÜFE yıllık bazda yüzde 11 civarında gerçekleşecek gibi gözüküyor.
MB’nin faizi indirmesi intihar olur!
Enflasyondaki son gelişmeler, Merkez Bankası’nın faiz kararını da etkileyecek. Bu şartlar altında Merkez Bankası’nın faiz düşürmesi imkansız. Hatta mevcut enflasyon ve mevcut şartlara rağmen faiz düşürmek intihar etmek olur.
Bankalar faiz artışı istemez!
Şu aşamada, Merkez Bankası’nın faizi yükseltmesinin finans kurumları açısından ve büyüme dinamikleri açısından ‘istenmeyen bir seçenek’ olarak görünüyor. Bundan hareketle Merkez Bankası’nın bu ay da pas geçip, faizlere dokunmayacak. Bankaların mecburiyetten dolayı mevduat faizlerini yükseltmeye devam edeceklerini söylemek falcılık olmaz.